Cum să fi un prieten mai bun? Cercetătorii îți dau sfaturi


Toți oamenii ajung să simtă la un moment dat că nu sunt chiar prietenii atât de buni pe cât credeau ei și ajung să se întrebe ce pot face pentru a remedia problemele atunci când relațiile cu vechii prieteni s-au răcit sau când doresc să devină mai apropiați de noii prieteni. Oamenii de știință au câteva sfaturi care te pot ajuta să rezolvi aceste dileme.

1. Împărtăşeşte un secret

În acest mod, prietenul tău va simţi că îl preţuieşti şi că ai încredere în el. Mai mult, el va realiza că prin comparaţie cu alţii el contează mai mult, dat fiind faptul că ai ales să îi spui tocmai lui secretul. Potrivit lui Peter DeScioli de la Harvard University, se pare că oamenii tind să îşi formeze grupul de prieteni apropiaţi din persoane despre care ştiu că îi preţuiesc şi au încredere în ei, indiferent dacă aceştia au alte calităţi importante precum inteligenţa.

Chiar dacă această constatare pare lipsită de importanţă, DeScioli a explicat că „noi vrem ca prietenii noştri să fie de partea noastră, chiar dacă este vorba doar de o neînţelegere minoră legată de locul în care va avea loc cina”. Împărtăşirea secretelor îi fac pe oameni să devină mai apropiaţi şi să se susţină unii pe alţii.

2. Tratează-ţi prietenul ca pe un adult

Când un amic are probleme celorlalţi le poate fi foarte greu să se abţină să nu îl scuture puţin şi să îi spună exact unde greşeşte. Dar oare aceasta este cea mai bună metodă prin care îl putem ajuta?

Poate că nu. O cercetare coordonată de Edward Deci de la Universitatea din Rochester a scoate la iveală faptul că prin susţinerea autonomiei unui prieten (adică lăsându-l să ia singur deciziile) ajută la crearea unor mai bune relaţii şi chiar la îmbunătăţirea sănătăţii mentale a lui.

Într-un studiu realizat de Deci, în care mai multe perechi de prieteni au fost intervievate, s-a constatat că folosirea unei astfel de susţineri face ca prietenii să fie mai satisfăcuţi unii de alţii.

Citește mai multe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook