Duminica 28 Aprilie

Cum îți afectează șlapii picioarele


În afară de faptul că șlapii nu oferă protecția de care ai nevoie, lasându-te predispus la accidentări ușoare, aceștia își pot afecta grav picioarele pe termen lung.

Picioarele sunt fundaţia corpului uman, sunt baza scheletului”, a declarat podologul Jackie Sutera, explicând şi că atunci când partea inferioară a picioarelor este afectată de şlapi „se produce un efect de domino în care articulaţiile şi oasele trebuie să compenseze daunele produse de încălţăminte”.

Iată ce se întâmplă cu picioarele noastre atunci când purtăm şlapi:

1. Degetele picioarelor

Pentru că picioarele sunt ţinute în încălţări doar de o mică bretea, degetele încearcă la fiecare pas să apuce talpa şlapilor pentru a reda o oarecare stabilitate. Cu timpul, această acţiune de prindere a tălpii duce la suprasolicitarea muşchilor, lucru care poate declanşa tendinita (inflamarea tendonului care leagă muşchiul de os). De asemenea, utilizarea zilnică, pentru o perioadă lungă de timp, a şlapilor favorizează deformarea degetelor (mai exact este vorba despre aşa-numitele „deget în ciocan” ce se formează din cauza necesităţii de a prinde talpa cu degetele) şi apariţia sau înrăutăţirea monturilor de pe ele.

2. Oasele

Atunci când purtăm prea des şlapi favorizăm şi apariţia stresului asupra oaselor. Punând presiune în mod repetat asupra oaselor putem risca să suferim fisuri chiar şi în lipsa unui şoc sa a unei lovituri.

3. Glezna şi restul piciorului

Din cauză că în şlapi picioarele noastre au o altă poziţie decât în mod normal, ne schimbăm întregul stil de mers. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Auburn au realizat un studiu în care au confirmat că atunci când purtăm şlapi facem paşi mai mici, iar călcâiele noastre lovesc pământul cu o forţă, lucru care poate cauza dureri ale gleznelor, genunchilor, şoldurilor şi spatelui.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook