Clima se schimba in urmatorii 100 de ani! Vezi ce zone vor fi de nelocuit


Cel mai complet raport intocmit de un grup de experti despre impactul incalzirii climei asupra fenomenelor extreme arata ca unele locuri de pe planeta vor fi de nelocuit peste 100 de ani.

Grupul de experti interguvernamentali pentru evolutia climatului (Giec) si-a prezentat rezultatele in Uganda, urmand ca acestea sa fie si publicate saptamana viitoare.

"Daca dezastrele vor surveni din ce in ce mai frecvent si/sau cu o amploare mai mare, unele regiuni vor deveni mai inadacvate ca zone de locuit sau de mentinere a activitatilor de subzistenta", se arata in versiunea provizorie a raportului, obtinuta de AFP.


"In unele cazuri, emigrarea va deveni permanenta si va putea introduce noi presiuni in noile zone de primire, pentru regiuni ca atolii", mai precizeaza sursa citata.

In Europa de vest vor fi valuri de caldura, in special in tarile cu iesire la Marea Mediterana, iar temperaturi precum cele din 2003, cand 70.000 de oameni au murit pe tot continentul, ar putea sa fie obisnuite la jumatatea secolului XXI, sustine Giec.

Daca temperatura medie a planetei a crescut cu aproximativ 1 grad Celsius in secolul trecut, expertii sustin ca pana in 2100 temperaturile vor creste cu 1 pana la 5 grade Celsius. Totul depinde de emisiile de gaze cu efect de sera.

In Statele Unite si Caraibe vor aparea uragane devastatoare, iar in micile state insulare vor aparea inundatii, din cauza cresterii nivelului marii.

"In unele cazuri, ar putea fi necesar sa se aiba in vedere o evacuare permanenta", apreciaza rezumatul provizoriu al raportului.

Africa de Vest se va confrunta cu o seceta mai drastica, iar in Asia de Sud si Sud-Est se va dubla frecventa furtunilor violente. In estul Asiei canicula va fi accentuata.

Ultimul raport Giec a fost intocmit in 2007, iar cel de acum va sta la baza celui care va fi definitivat in 2014.

Comentarii Facebook