Basescu: Curtea Constitutionala a exagerat in privinta Legii ANI

Presedintele Traian Basescu sustine ca decizia Curtii Constitutionale in privinta Legii de functionare a ANI e "putin exagerata" si spune ca toate partidele au fost de acord ca aceasta situatie de criza trebuie depasita cat mai repede.

 

Basescu a avut astazi intalniri cu reprezentanti ai partidelor si formatiunilor politice parlamentare pe tema deciziei Curtii Constitutionale, care a declarat neconstitutionala o parte din prevederile Legii de functionare a Agentiei Nationale de Integritate.

 

"Cred ca, in decizia sa, Curtea Constitutionala a exagerat, dintr-un motiv simplu: nu este o chestiune de confidentialitate sau de secret al datelor personale si informaţiilor personale averea demnitarilor. In momentul de fata, nu avem niciun demnitar care sa fi fost ales inainte de aparitia Legii de functionare a Agentiei Nationale de Integritate. Deci, toti au fost alesi dupa 2007, fie ca vorbim de alegerile locale din 2008, de alegerile legislative din 2008, de alegerile prezidentiale din 2009 sau chiar de alegerile pentru Parlamentul European. Deci, toti cei care sunt vizati de Legea ANI, mai putin judecatorii - dar se pare ca aici avem o problema - au stiut ca trebuie sa dea o declaratie de avere cu datele precise ale bunurilor pe care le detin. Deci, daca nu vroiau sa-si faca publica averea puteau sa nu candideze la functii de consilieri, de primari, de parlamentari, de ministri sau de presedinti ai Romaniei", a spus Traian basescu la finalul consultarilor.

 

Presedintele a spus ca toate partidele si formatiunile prezente astazi la nogieri au fost de acord ca problema trebuie rezolvata cat mai repede.

 

"O concluzie a discutiilor pe care le-am avut cu partidele, si este valabil si pentru partidele din arcul guvernamental, partidele si formatiunile, structurile parlamentare din arcul guvernamental, dar si pentru partidele de opozitie, care au participat la consultarile de astazi: toate sunt de acord ca trebuie sa actionam rapid, in termen de maxim zece zile, asa cum le-am propus, pentru a avea o lege a Agentiei Nationale de Integritate functionala si care sa atinga scopurile pentru care a fost creata; bineinteles, tinandu-se cont si de observatiile Curtii Constitutionale, in masura in care ele creeaza reglementari de care trebuie sa se tina cont", a mai spus presedintele.

 

Singura formatiune care nu a participat la consultarile de la Palatul Cotroceni a fost PNL. Crin Antonescu a anuntat ca liberalii nu vor participa la astfel de intalniri pana cand presedintele Traian Basescu nu va avea o atitudine de mediator.

Comentarii Facebook