ATENTIE! Un virus ce iti blocheaza calculatorul si iti cere 50 de euro, invadeaza Romania

 

Un virus care blocheaza complet accesul la PC si le cere utilizatorilor de internet sa plateasca 50 euro pentru a avea acces din nou la calculator este din ce in mai ce des intalnit si in Romania. 

 

Creatorii virusului au pretins ca sunt reprezentantii organizatiei Celas. Acesti le solicita internautilor sa faca plati in valoare de 50 euro sau 50 lire sterline pentru a putea utiliza PC-ul. Pentru ca mesajul sa para si mai convingator, realizatorii programului citeaza, in numele Celas, mai multe articole din legislatia europeana a drepturilor de autor, in care se precizeaza faptul ca internautii care descarca ilegal materiale protejate de drepturile de autor risca sa plateasca amenzi foarte mari sau sa isi petreaca ani buni dupa gratii. 

 

Insa, pentru a evita aceste sanctiuni, potrivit mesajului care apare pe computerele virusate, utilizatorii pot transfera 50 euro sau 50 lire sterline prin PaySafecard si pot accesa calculatoarele, precum si fisierele downloadate ilegal de pe internet, care raman protejate cu parola pana la efectuarea platii, potrivit aceluiasi mesaj.

 

Reprezentantii Oficiului Roman pentru Drepturile Autorilor (ORDA) avertizeaza ca internautii care primesc astfel de mesaje sunt, de fapt, victimele hackerilor, care, prin intermediul conexiunii la internet, instaleaza virusi pe calculatoare pentru a-si ingrosa conturile profitand de naivitatea unora dintre utilizatori.

 

"Va recomand sa nu platiti cei 50 de euro pentru a va putea debloca PC-urile pentru ca puteti fi pacaliti. Solutia ar fi sa reinstalati sistemul de operare pentru ca nu este normala aceasta metoda de abordare. Daca aceste companii chiar reprezinta pe cineva trebuie sa faca o reclamatie la politie daca sunt titularii drepturilor de autor, iar oamenii legii trebuie sa faca investigatii in acest caz. Numai instanta de judecata, in functie de probele prezentate de ambele parti intr-un proces, poate lua vreo decizie in privinta celor care downloadeaza ilegal fisiere protejate de drepturile de autor. in cazuri extreme, internautii risca pedeapsa cu inchisoarea de la doi la patru ani", au declarat, pentru B365.ro, reprezentantii ORDA.

 

Si oficialii Celas au precizat, intr-un comunicat de presa, ca mesajele de acest gen sunt virusi sau tentative de frauda. 

 

"Celas a fost alertata cu privire la faptul ca unor internauti li s-a blocat accesul la computerele personale dupa ce au vizionat anumite materiale video postate in mediul online. Prin mesajul trimis li se pretindea acestora sa plateasca 50 lire sterline pentru a li se debloca PC-urile. Acesta este un virus sau o pagina scam si nu are nimic in comun cu Celas sau cu politia. in prezent investigam aceasta problema. Le recomandam utilizatorilor de internet sa nu faca nicio plata pentru a li se debloca PC-urile, sa isi actualizeze programele de tip anti-virus si firewall-urile, dar si sa ii alterteze pe providerii de internet daca aceasta problema persista. Celas nu ii taxeaza pe internauti pentru a viziona videoclipuri online si nici nu a facut asta vreodata", au precizat reprezentantii Celas in comunicatul de presa remis anterior.

 

Celas protejeaza drepturile artistilor inscrisi in asociatiile GEMA si PRS for Music (Performing Right Society), dar si pe cele ale cantaretilor care au incheiat contracte cu casa de discuri EMI Music Publishing.

Comentarii Facebook