Alcoolul în exces îți poate micșora creierul


Un studiu realizat de Institutul Central al Sănătății Mentale din Germania arată că abuzul de alcool are ca efecte micșorarea creierului, partea bună însă, este că acesta revine la dimensiunile normale după procesul de detoxifiere.

Timpul necesar creierului pentru a reveni la dimensiunile originale este de 14 zile, după ce s-a încetat complet consumul de alcool.


"Am descoperit indicii care susţin ipoteza unei refaceri relativ rapide a creierului după renunţarea la consumul de alcool, după doar 14 zile de abstinenţă",a declarat Gabriele Ende, profesor de fizică medicală la Institutul Central pentru Sănătate Mentală. "Deşi fenomenul de micşorare a creierului la alcoolici a fost descris şi în alte studii, aceasta este prima cercetare care se concentrează asupra efectelor pe care le are renunţarea la alcool asupra creierului", a mai precizat ea.

Pierderile de ţesut cerebral la alcoolici sunt asociate cu problemele de memorie, dificultăţi de concentrare şi comportament impulsiv. Pentru a afla dacă aceste pierderi sunt reversibile, Ende şi colegii săi au apelat la rezonanţa magnetică pentru a scana creierul a 49 de alcoolici dintr-un centru de dezintoxicare. Prima scanare a fost făcută în primele 24 de ore de abstinenţă, iar cea de-a doua a fost realizată două săptămâni mai târziu. Apoi rezultatele au fost comparate cu imagini similare obţinute de la 55 de persoane care nu consumă alcool.

Diferitele regiuni ale creierului se refac în intervale de timp diferite.Cerebelul, spre exemplu, şi-a revenit la dimensiunea normală în două săptămâni de abstinenţă. Regiunile creierului implicate în procese cognitive mai complexe îşi revin mai încet.



Sursa: livescience.com

Comentarii Facebook