Adrian Năstase nemulţulmit de încălcarea dreptului la apărare, face plângere la CEDO



Condamndat la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii", Adrian Năstase e foarte nemulţumit de amânarea motivării deciziei de condamnare şi decide să facă plangere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Avocaţii lui Năstase spun că această amânare îi pune în imposibilitatea de a exercita căile de atac prevăzute de lege şi că, astfel, clientului său i-ar fi încălcat dreptul la apărare, potrivit Realitatea.net.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat pentru data de 3 decembrie judecarea contestaţiei în anulare, dar în lipsa motivării, contestaţia nu se poate judeca. Nici o eventuală plângere la CEDO nu se poate judeca în lipsa aceste motivări, dar avocaţii susţin că totuşi vor depunde plângerea la CEDO şi vor preciza că magistraţii întârzie să ia motivarea. Termenul prevăzut de lege pentru adoptarea motivării este de 20 de zile, dar este un termen recomandabil.

"Fără îndoială că o să ne adresăm şi instituţiilor abilitate din acest punct de vedere, pentru că cred că este o împiedicare a exercitării unui drept – dreptul la o cale extraordinară de atac. Oricum, echipa noastră de avocaţi deja a conturat în linii mari plângerea la CEDO. Şi în orice condiţii noi o să o depunem, informând instanţa europeană că de mai bine de patru luni şi jumătate decizia nu este încă motivată", a spus Ioan Cazacu.

Avocaţii fostului premier mai spun că această întârziere pune în pericol şi posibilitatea ca Năstase să solicite eliberarea condiţionată. Acesta ar putea solicita aceasta, în februarie, când va avea deja executate opt luni de închisoare.

Comentarii Facebook