Se pune sau nu mazăre în salata boeuf? Dezbaterea i-a aprins pe români: „De-aia ne pedepseşte Dumnezeu! Că nu punem mazăre în salata boeuf”


Știți cum arată cea mai bună și mai veridică salată boeuf? Potrivit sondajului realizat de un site culinar, răspunsul majoritar ar fi: cea clasică, dar cu mazăre. Și la fel de important este ca maioneza să fie făcută în casă. Totuși, lucrurile nu sunt chiar atât de simple pe cât par. Aparent românilor le pasă mai mult decât s-ar fi așteptat cineva de salată boeuf.

Mazărea este un ingredient controversat când vine vorba de salata de boeuf. Bucovinenii sunt cei mai puternici susţinători ai introducerii boabelor de mazăre în salata de sărbători, urmaţi de maramureşeni şi de transilvăneni. În schimb, muntenii nici nu vor să audă de acest ingredient. Preferă ori să se lipsească de el, ori să îl înlocuiască.

Deşi „boeuf” se traduce prin „vită”, nici măcar jumătate dintre români nu respectă reţeta iniţială, adică nu pun vită în salată. Majoritatea preferă puiul, poate şi pentru că este mai uşor, în contextul meselor grele de sărbători.

Reţeta corectă este întotdeauna cu vită, pentru că de aceea se numeşte salată de boeuf. De aceea nu se face cu diverse alte cărnuri. Dacă ai face-o cu pui, cum ai putea să îi spui în franceză? Nu se face nici cu pui, nici cu parizer. Eu folosesc întotdeauna o pulpă de viţel”, explică bucătarul șef al unui restaurant din capitală.  „Maioneza la borcan ar trebui să fie vândută în benzinării, lângă lichidul de parbriz şi uleiul de motor. Cam asta e părerea mea despre maioneza la borcan”, a mai adăugat bucătarul, potrivit Observator. 

Val de reacții în rândul românilor după publicarea sondajului 

Şi ne mai mirăm că nu suntem primiți in Schengen”, a comentat un internaut. „Fără mazăre salata e pustiu!”, „Mereu mă surprinde umanitatea”, „De-aia ne pedepseşte Dumnezeu! Că nu punem mazăre în salata boeuf” și „Toate ca toate, fie ea orice rețetă, tot salata boeuf din Moldova e cea mai bună”, sunt doar câteva din comentariile românilor legate de sondajul despre salata boeuf. Sondajul a stârnit un val de reacţii pe reţelele de socializare, iar oamenii au dezbătut cum arată reţeta perfectă.

Românii, mari amatori ai salatei boeuf

Sondajul arată că 71% dintre români mănâncă salata boeuf atât de Paște și de Crăciun, cât și de Revelion. 9% mănâncă de Crăciun dar și de Revelion, 8% doar de Revelion, 6% doar de Crăciun și 4% la masa de Paște.

Si dacă mulți se întreabă „Punem sau nu mazăre în salata boeuf?”, sondajul a elucidat acest mister. Răspunsul este „Da, punem mazăre în salata boeuf!”, au răspuns în cor Bucovina (91%), Maramureș (83%) și Transilvania (80%). În București și Muntenia, lucrurile stau altfel: majoritatea au răspuns că nu pun mazăre în salata boeuf.

Aceste date au rezultat în urma unui sondaj de opinie realizat în perioada 15 noiembrie - 10 decembrie 2022 pe un eșantion de 2874 de persoane care au accesat site-ul culinar.


Comentarii Facebook