Miercuri 24 Aprilie

O fată în vârstă de 13 ani a ajuns la Urgențe din cauza unei petarde. Medic: „Puteți rămâne mutilați!”


O fetiță de 13 ani a ajuns la Camera de Primiri Urgențe din cauza unei petarde.

Atenție părinți și bunici. Voi știți ce pot păți cei mici de la petarde? O fetiță de doar 13 ani a ajuns deja la urgențe după un traumatism la nivelul ochiului drept. Până când parlamentarii vor vota legea Ciuhodaru ce prevede predarea educației pentru sănătate și a noțiunilor de prim ajutor în toate școlile din România e bine de știut:

  1. Dispozitivele pirotehnice vă pot duce direct în sala de operații și chiar și așa puteți rămâne mutilați.
  2. Riscurile cresc atunci când sunt utilizate în spațiile închise și aglomerate sau de către copii sau de cei care au consumat mult alcool
  3. Patologia lezională produsă de petarde merge de la arsuri până la plăgi, fracturi deschise, amputații traumatice sau leziuni oculare.
  4. Cele mai frecvente și grave leziuni sunt arsurile de grad III-IV la nivelul mâinii sau feței.
  5. Leziunile oculare nu au lipsit în niciun an din bilanțul traumatic.

Rețineți:

  1. Din punct de vedere legal confecționarea, deținerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operațiune cu astfel de produse, precum și a artificiilor din categoria «obiecte zburătoare luminoase» și a pocnitorilor din clasa I, efectuate fără drept, constituie infracțiune şi se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an. În cazul contravențiilor, amenzile se ridică până la 7.500 de lei, iar pentru minorii sub 14 ani vor răspunde părinții, aceștia urmând a fi sancționați cu amenzi între 100-500 de lei.
  2. Așa că mai bine nu le folosiți iar dacă nu vă puteți abține
  3. Nu uitați să respectați cu strictețe instrucțiunile de utilizare și normele legale.
  4. Totodată vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la spital şi să nu temporizaţi rezolvarea leziunilor care fără tratament duc constant la apariţia complicaţiilor”, scrie medicul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook. 

Comentarii Facebook