Mihaela Bilic susține că putem slăbi cu fast-food și junk-food! Contează cantitățile


Nutriționistul Mihaela Bilic susține că se poate slăbi și cu produse de la fast-food, care nu sunt chiar dracul gol. 

Nutriționiștii au creat iluzia că se poate slăbi doar cu alimente degresate, triste și fără gust, în vreme ce pizza, cartofi prăjiți, merdenelele și prăjiturile au fost trecute pe lista neagră Nimeni nu a avut curajul să se erijeze în apărătorul produselor grase și dulci, lumea te tratează în continuare de inconștient sau nebun dacă mănânci slănină cu pâine. Când medicina a ridicat pe un piedestal hrana dietetică, mass-media a intrat și ea în horă și a amplificat știrea: industria alimentară ne îmbolnăvește, produsele fast-food sunt otrăvitoare, iar necazurile și bolile de care suferim sunt toate datorate mâncării-mâncarea nesănătoasă, firește!

Oare putem slăbi doar cu piept de pui la grătar și salată verde?! Să fie fast-food-ul un loc al pierzaniei, unde te îngrași doar pentru că ai intrat?”, se întreabă Mihaela Bilic.

Experimentul cu 5000 de calorii a fost un eșec

Ea a prezentat două experimente făcute în ultimii 20 de ani. În 2004, Morgan Spurlock a făcut celebrul film numit ”Super Size Me”. 

Aceasta a mâncat 3 mese/zi compuse exclusiv din produse tip fast-food (hamburger, cartofi prăjiți, sucuri și înghețată), totul în varianta Super Size (XXL) și a făcut sub 5000 de pași/zi. Rezultatul a fost că s-a îngrășat, dar a și consumat peste 5000 de calorii pe zi. 

Culmea este că, în 2014, autorul filmului și-a deschis un fast-food numit Holy Chicken.

Bilic susține că e important numărul de calorii

Al doilea experiment realizat de dr. Mark Haub, profesor de nutriție la Universitatea din Kansas, a fost mai cu picioarele pe pământ. Mark a început testele la 91 de kilograme, avea 33% grăsime corporală și urma o dietă sănătoasă, bazată pe proteine slabe, cereale integrale, legume și fructe, fără fast-food sau dulciuri. Cu toate astea nu slăbea.

Timp de 10 săptămâni a mîncat produse Junk-food (chips-uri, biscuiți, gogoși și orice produse pline de zahăr și grăsime), dar numai 1800 calorii. 

După 10 săptămâni de regim junk-food Mark a slăbit 12 kg, iar cantitatea de grăsime din organism a scăzut la 25%. Cel mai surprinzător a fost că nivelul trigliceridelor a scăzut cu 40%, colesterolul “rău” s-a redus cu 20%, iar colesterolul “bun” a crescut cu 20%. Întrebat cum își explică acest fenomen, Mark Haub și-a recunoscut stupefacția: nici el nu credea că asta e posibil, însă este obligat să constate că mâncarea “nesănătoasă” l-a făcut să fie mai sănătos

În ciuda beneficiilor pe care le-a obținut, Mark nu a folosit acest experiment ca să încurajeze consumul de produse Junk-food, ci să demonstreze că nu există mâncare sănătoasă și nesănătoasă, totul ține de cantitate. Diferența de rezultate dintre cele 2 “regimuri” o face numărul total de calorii: 5000cal/zi pentru Morgan Spurlok și 1800cal/zi pentru Mark Haub. 

Ani la rând am crezut că nu putem slăbi decât cu diete atent elaborate de nutriționiști, în loc să avem în vedere să mâncăm puțin-indiferent dacă asta înseamnă sarmale sau pizza. La polul opus și din mâncare sănătoasă ne îngrășăm cu succes, dacă mâncăm prea mult. 

Concluzia pentru analizele de sânge este simplă: slăbitul, indiferent de metoda prin care îl obținem, ameliorează funcționarea organismului și îmbunătățește starea de sănătate. Cât despre concluzia legată de rețeta/meniul cel mai potrivit pentru slăbit, vă las pe voi să decideți”, a mai adăugat Bilic.

Comentarii Facebook