Fructul care curăţă sistemul digestiv, îmbunătăţeşte funcția creierului și starea emoțională. Specialiștii îl recomandă


Aceste fructe sunt o sursă naturală de fibre solubile și insolubile şi antioxidanți care ajută şi curăță sistemul digestiv, îmbunătățesc funcția creierului și starea emoțională. Mai mult, pot fi utilizate şi în domeniul cosmetic pentru îngrijirea tenului, a pielii şi părului.

Prunele, căci despre ele vorbim, pot face magie în organism! Ele ne pot ajuta să slăbim, să ne îmbunătățim digestia, vederea, să menținem sângele și oasele sănătoase şi multe altele. 

Interesant este faptul că aceste fructe au mai multe calități pozitive când sunt deshidratate, decât proaspete. De aceea pot fi o opțiune sănătoasă atunci când avem pofta de ceva dulce, fără a ne afecta silueta.  Iată de ce specialiştii în nutriție spun că prunele uscate sunt cele mai benefice fructe.

Compoziția prunelor uscate

Compoziția acestor fructe include o cantitate considerabilă de substanțe benefice și importante pentru organism:

  • vitamine – grupele A, B, C, E, K și PP;
  • minerale – magneziu, zinc, potasiu, fier;
  • aminoacizi;
  • fibre vegetale;
  • glucoză.

1.  Prune uscate -  beneficii pentru sistemul digestiv

Prunele uscate sunt o sursă naturală de fibre solubile și insolubile care susțin curățarea regulată a intestinului, accelerează procesul metabolic și îmbunătățesc permeabilitatea intestinală, echilibrează sistemul digestiv,  ajută la absorbția nutrienților din alimentele pe care le consumăm, elimină excesul de lichid din organism.

2.  Prune uscate - beneficii pentru sistemul circulator

În compoziția prunelor uscate există doi acizi cafeocolici, neoclorogenic și clorogenic, care joacă un rol important în funcționarea sistemelor endocrin și cardiovascular. Astfel consumul de prune uscate reduce probabilitatea apariției bolilor, scad nivelul de glucoză, eliminând colesterolul „rău” din sânge, normalizează hipertensiunea arterială și întăresc pereții vaselor de sânge.

3. Prune uscate - beneficii pentru creier şi starea de sănătate

Glucoza și vitaminele B conținute în prunele uscate ajută la îmbunătățirea memoriei și la creșterea activității creierului, a capacității de concentrare și la dezvoltarea perseverenței.

Un alt avantaj al prunelor uscate constă în reducerea probabilității dezvoltării depresiei și a progresiei acestei afecțiuni, iar starea emoțională și psihologică a unei persoane revine la normal. Mai mult, pe lângă efectul pozitiv asupra inimii și a sistemului nervos, prunele uscate sunt un excelent agent antibacterian care elimină microorganismele dăunătoare din organism.

4.  Prune uscate -  beneficii pentru vedere 

Dinamica pozitivă a consumului de prune uscate poate fi urmărită și în mod oftalmologic: vitaminele din grupele A, C și E îmbunătățesc vederea și opresc dezvoltarea mai multor boli oculare.

5. Prune uscate - beneficii pentru piele şi corp

Prunele uscate sunt cunoscute nu numai datorită beneficiilor pe care le aduc sănătății. Hrănesc corpul, dar ajută și la menținerea frumuseții naturale și a prospețimii pe termen lung. De aceea, aceste fructe se găsesc adesea în compoziția măștilor și a produselor de înfrumusețare.

Retinolul, o substanță care se găsește în compoziția prunelor uscate și face parte din grupa vitaminei A, funcționează ca un antioxidant ce este utilizat pentru a corecta modificările pielii legate de vârstă. Retinolul redă tenului o notă de frumusețe și prospețime, previne apariția prematură și abundentă a ridurilor, face pielea mai elastică și mai puțin moale, motiv pentru care este adesea adăugat în compoziția produselor cosmetice cu efect de întinerire.

6. Prune uscate - beneficii pentru creşterea şi îngrijirea părului

Deoarece sunt bogate în fier,  prunele uscate previn căderea părului, îmbunătățesc pigmentarea și ameliorează uscarea vârfurilor firelor de păr.

Nutrienții din celelalte grupe de vitamine conținute în prunele uscate sunt și ei o sursă de creștere și îngroșare a părului, fac firele de păr mai puțin casante și le conferă o strălucire naturală, notează specialiştii de la brightside.com.

Cum se consumă prunele uscate

Potrivit nutriționiștilor se recomandă consumul zilnic a 4-6 prune uscate. Dacă nu ați inclus înainte acest fruct deshidratat în dieta voastră, atunci este benefic să începeți cu câteva fructe și după un timp (o săptămână sau două) puteți crește volumul.

Clătiți-le bine înainte de a le mânca (puteți chiar să le înmuiați în apă timp de câteva ore pentru a le hidrata sau a elimina substanțele care au fost folosite la uscare). Prunele uscate se pot adăuga în anumite băuturi pentru a le spori aroma.

Depozitarea prunelor uscate

Pentru a prelungi perioada de valabilitate a prunelor uscate, memorați următoarele recomandări:

  • păstrați prunele uscate într-un loc răcoros și întunecat;
  • păstrați-le într-un recipient de sticlă cu capac (durată de valabilitate până la 12 luni) sau în pungi (3-6 luni); 
  • pentru păstrarea pe termen lung a prunelor uscate, puneți-le în congelator;
  • asigurați-vă că închideți ermetic recipientul cu prune uscate după fiecare utilizare; 
  • nu depozitați prune uscate lângă produse cu miros pronunțat; 
  • dacă le păstrați la frigider, puneți prunele uscate pe ușă sau în sertarul pentru legume.

Ce contraindicații au prunele?

Prunele sunt bogate în oxalați, care se pot acumula și cristaliza, ceea ce înseamnă că e indicat să fie evitate de persoanele care au probleme renale sau la nivelul vezicii biliare. Cere sfatul medicului tău legat de consumul de prune dacă te afli în una dintre aceste situații.


Comentarii Facebook