Descoperirea unei echipe de cercetători români a intrat în cartea recordurilor! Au aflat secretele celui mai mare lac de pe Pământ


Descoperirile unei echipe de cercetători români cu privire la cel mai mare lac care a existat vreodată pe Terra au ajuns în Cartea Recordurilor. 

Echipa condusă de Dr. Dan Palcu, formată din cercetători ai institutului GeoEcoMar și ai Universității din București a descoperit dimensiunile celui mai mare lac din istoria planetei: Paratethys.  

Acum aproximativ 11 milioane de ani, într-o epocă geologică denumită Miocenul superior, continentul european arăta foarte diferit față de astăzi. Cea mai impresionantă trăsătură a continentului a fost, probabil, Paratethys – un corp de apă care se întindea de la est de munții Alpii până în regiunile care astăzi aparțin Kazahstanului.

La apogeul său, Paratethys se întindea pe o suprafaţă de aproximativ 2,8 milioane de kilometri pătraţi şi conţinea peste 1,8 milioane de kilometri cubi de apă salmastră (apă dulce combinată cu apă sărată în diferite proporţii). Asta înseamnă de peste zece ori mai mare decât volumul combinat al tuturor lacurilor de apă dulce şi sărată actuale.

Lacul se întindea și pe o bucată considerabilă din țara noastră, explică Dr. Dan Palcu.

,,Lacul a acoperit mare parte din teritoriul României, în afară de zonele de muntoase, şi a lăsat în urmă mărturii spectaculoase, precum nisipurile cu trovanţi din Subcarpaţii Buzăului şi Oltenia de sub munte, calcarele din zona Istriţa care acum 10 milioane de ani erau plaje tropicale, şi falezele roşiatice din Dobrogea de Sud, unde ciclurile de umplere si desecare ale lacului se reflectă în alternanţele albicios-roşiatice ale rocilor”, transmite Dan Palcu.

Guinness World Records a publicat online articolul dedicat „Celui mai mare lac care a existat vreodată” și, de asemenea, recordul a fost publicat în edițiile tipărite, în peste 40 de limbi.

Studiul a fost o colaborare între Universitatea din Utrecht (Olanda), Universitatea din São Paulo (Brazilia), Academia Rusă de Științe (Rusia), Centrul de Cercetare pentru Biodiversitate și Climă Senckenberg (Germania), INCD GeoEcoMar și Universitatea din București (România), fiind condus de Dr. Dan Palcu.


Comentarii Facebook