De ce a înăbușit Elena Ceaușescu idilia dintre Zoia, fiica sa, și Petre Roman. Fostul premier a relatat toată povestea


Elena Ceaușescu nu a fost de acord ca Petre Roman să aibă o relație cu fiica ei, Zoia, pentru că nu-l suporta pe tatăl acestuia, Valer Roman, căzut în dizgrația regimului.

Elena Ceaușescu a ordonat urmărirea cuplului Zoia Ceaușescu - Petre Roman

Elena Ceaușescu a încercat prin toate mijloacele să înăbușe această poveste. La un moment dat, ea a însărcinat pe cineva să le supravegheze plimbările. 

Zoia se afla la Grădina Bordei din parcul Herăstrău, a vrut să o vadă împreună cu Petre Roman. Eu m-am dus cu mașina, cu o Dacie albă și am luat-o pe Elena Ceaușescu într-o misiune de filaj. 15 minute a stat cu mine și s-a uitat la ei, după care a zis că vrea să meargă acasă. Ei se țineau de mână, Petre Roman a luat-o și de gât. Nu am stat cu mașina pe loc, nu voiam să știe că sunt urmăriți”, a declarat colonelul de securitate Dumitru Burlan, într-un podcast Evz.

Deși era un tânăr cu calități alese și provenea dintr-o familie bună, Elena Ceaușescu nu și l-a dorit ca ginere pe Petre Roman, fostul premier al României. „Elena Ceaușescu nu a vrut să audă de Petre Roman, pentru că era fiul lui Valter Roman, care nu era văzut cu ochi buni de Elena. L-a trimis la Toulouse, ca să o scape pe Zoe”, a subliniat el. 

Petre Roman: ”Am cunoscut-o pe Zoia în 1972, a fost un moment foarte frumos, cu parfum de idilă”

Petre Roman a recunoscut faptul că a avut o idilă cu frumoasa Zoaia. ”Am cunoscut-o pe Zoia în 1972, a fost un moment foarte frumos, cu parfum de idilă. Când eu am cunoscut-o, eram de un an și jumătate la Toulouse, cu o bursă de care au beneficiat și alți două sute de români. 

Zoia era o fată foarte bine educată, o fată frumoasă, nu-ți dădea impresia că e fata cui este. Da, am curtat-o, dar lucrurile s-au stopat, fiindcă s-a declarat împotriva acestei legături mama ei, Elena Ceaușescu, nu știu de ce. Slavă Domnului că s-a opus!”,  a mărturisit, la Kanal D, Petre Roman, care, după despărțirea de Mioara Roman s-a căsătorit cu Silvia Chifiriuc.

Am cunoscut-o după primul an de doctorat, așa era regula, trebuia să te întorci, după primul an, acasă, în vacanță. Și m-am întors, aveam biletul de avion plătit dus-întors. Și în vacanța aia am cunoscut-o pe Zoia. Am cunoscut-o bine și am de spus despre ea numai cuvinte foarte frumoase. Era un om absolut admirabil. De altfel, dintre toți cei trei, fără îndoială că ea era omul cel mai normal și, în același timp, o fată foarte inteligentă, foarte capabilă, era matematician”, a mărturisit Petre Roman, în podcastul lui Adrian Artene, conform Cancan.

El susține că atât Zoia, cât și frații ei erau foarte bine educați. ”Ne-am înțeles foarte bine, dar, ciudat, nu știu cum să spun, dar toți cei trei copii erau bine educați. Chiar și Nicu. L-am cunoscut pe Nicu atunci, cu el am stat de vorbă mai mult, pe Valentin îl cunoscusem,  cumnatul, fratele soției mele, fusese la studii împreună cu el. Prin urmare… nu pot să spun despre copiii ăștia nimic rău. Nici măcar despre Nicu Ceaușescu”, a adăugat Petre Roman.

Tatăl lui Petre Roman a fost un lider comunist tras pe ”linie moartă” de regim

Valer Roman, tatăl lui Petre Roman, a fost un lider politic comunist, de origine evreiască, decorat de sovietici în 1945 cu Ordinul Steaua Roșie. În același an, sub ocupație sovietică și sub noul regim dominat de comuniști, a fost pomovat la gradul de general-maior în armata română.

Un an mai târziu, în 1946, Valter Roman a fost numit șef al Direcției de Educație, Cultură și Propagandă a Armatei, iar între 1947-1951 ocupă postul de șef al Direcției Superioare Politice a Armatei. În 1951 devine membru al CC al PCR și ministru al Poștelor și Telecomunicațiilor (până în ianuarie 1953, când a fost înlăturat din funcții odată cu îndepărtarea ”grupului Luca-Pauker-Georgescu”). Din 1954 până la moarte a fost director al Editurii Politice, el susținând că astfel ar fi fost marginalizat de regim.

Comentarii Facebook