Cluj-Napoca, pe primul loc în topul orașelor cu cei mai mulți vegani din țară. Restaurantele vegane, printre cele mai căutate din oraș


Tot mai mulți români renunță puțin câte puțin la carne și încearcă mâncărurile vegetariene. Statisticele plasează Clujul pe primul loc la capitolul vegan-friendly, atunci când vine vorba despre meniurile din restaurante. La cum arată și cât de gustoase, colorate și fresh sunt sortimentele de mâncare din mango, ardei gras sau baby-corn, nu e de mirare că un număr tot mai mare de români renunță la carne, ouă sau lactate. 

Fresh, rapid și sănătos, sunt de fapt caracteristicile preparatelor vegetariene și raw vegane, iar în Cluj-Napoca regăsim tot mai multe restaurante care să ofere aceste tipuri de dish-uri. Dacă la început părea a fi o afacere de nișă, acum interesul clujenilor pentru acest tip de mâncare a făcut ca restaurantele vegane să fie printre cele mai căutate din oraș.

Tot mai multe restaurante vegane în Cluj-Napoca

Acum şapte ani, când m-am angajat eu într-un restaurant de specific (vegetarian), oamenii, clienţii veneau din curiozitate, pentru a vedea ce se întâmplă, cum este mâncarea vegetariană, nefiind foarte deschişi. Însă, pot să spun că în ultimii 2-3 ani acest profil s-a schimbat, deoarece oaspeţii care ne calcă nouă pragul o fac mai mult pentru sănătatea lor”, declară Robert Mărza, bucătar clujean. 

O confirmă si studiile care plasează Clujul pe primul loc în ceea ce priveşte ofertele restaurantelor pentru cei care au adoptat acest stil de viață. 

vegan tabel.png

Din 2019 până în prezent, în Cluj-Napoca s-au deschis nu mai puțin de șapte restaurante cu specific exclusiv vegan-vegetarian, semn că locuitorii din oraș au început să îmbrățișeze ideea de veganism. 

Întrebată de ce crede că veganismul a luat amploare în Cluj-Napoca, Olivera Dobra, bucătarul chef al unui restaurant lacto-ovo-vegetarian din oraș a răspuns: „Aș putea spune că în ultimii ani românii au devenit mai curioși (în legătură cu veganismul) și astfel caută mai multe informații. Un procent mai mare din numărul clujenilor a început să aprecieze o mâncare mai sănătoasă, oamenii au devenit mai conștienți de ceea ce consumă și mai atenți la felul în care își prepară mesele. Cred că mulți fac pași în această direcție, de a deveni vegetarieni sau vegani, în momentul în care au acumulat suficientă informație și realizează câte beneficii aduce acest stil de viață”.

Ne bucurăm să vedem că numărul veganilor din Cluj-Napoca a crescut considerabil în ultima vreme, acest lucru confirmă faptul că am început, ca și comunitate, să fim mai atenți la sănătatea noastră, să ne pese mai mult de mediul înconjurător și nu în ultimul rând, să ne pese mai mult de animale”, a mai adăugat Olivera Dobra. 

Preparate la fel de hrănitoare precum cele care conțin carne 

asian pasta bunt.PNG

O astfel de porţie de tăiţei din orez cu legume este 100% vegană dar, din punct de vedere nutritiv, poate concura oricând cu orice alt tip de paste, indiferent de modul în care au fost gătite. Zilnic, doar la restaurantul Oliverei sunt comandate numeroase porţii din acest preparat.

Cele mai recente studii arată că aproape 40% dintre români au redus consumul de carne în ultimii ani.


Comentarii Facebook