Duminica 25 Septembrie

Zăcământul abandonat, care ar putea salva economia României. O tonă costă 200.000 de euro


Zeci de mii de tone de grafit sunt neexploatate în Baia de Fier, în timp ce o lume întreagă caută cu disperare acest tip de zăcăminte unice. Din grafit se extrage grafenul, esențial în energia verde, iar o tonă se vinde și cu 200.000 de euro.

Ministerul Economiei intenționează să redeschidă extracția de grafit din țară.

Zăcământ mai era încă pentru 100 de ani, așa se preconiza”, a spus Nicolae Popescu, fost muncitor în mină.

În Baia de Fier, grafitul a fost exploatat în două perimetre miniere: în subteran, prin punctul Catalinul, și în cariera Ungurelașu. 40.000 de tone din acest mineral erau produse în fiecare an (8 miliarde de euro la costurile actuale).

Din grafit se obține grafenul, folosit în prezent la construcția de panouri solare și baterii. O tonă se vinde și cu 200.000 de euro.

Conf. dr. Nicolae Har, Facultatea de Geologie, UBB Cluj: “Grafitul este un material foarte special care se utilizează în industria electronică. Este foarte bun conducător de căldură și electricitate”.

Numai că, la noi, singură mină de grafit are un lacăt ruginit la poartă. Din ce era odată uzina de procesare a mineralului au rămas doar zidurile.

Mitică Flondor, fost muncitor în mină: “Se extrăgea de la mină, se aducea aici cu camioanele, de aici să bagă într-un concasor mare, într-o moară cu ciocane. Acolo se usca, se chimiza și ajungea la un procent de 99 la sută carbon.”

Lipsa tehnologiei și unele probleme de management au închis complet exploatarea în 2005. Mina nu a mai putut să țină pasul cu concurența și toți angajații au fost disponibilizați. Abia acum Ministrul Economiei vrea să readucă locul la viață. Societatea Națională a Sării ar putea extrage grafitul.

Claudiu Năsui, ministrul Economiei: “Cei de la Ford ne-au spus că în 2024, de exemplu, vor să facă deja prima mașină full electric în România, de asemenea, în jurul Timișoarei avem un investitor care a venit și la fel, va produce baterii, adică există o economie întreagă care se va putea naște în jurul acestei exploatări.”

Alina Prahoveanu, director general interimar Societatea Națională a Sării: ”Exploatarea, așa cum o anticipăm noi, va putea începe în minim 3 ani de zile. Între 3 și 5, în funcție de tipul de tehnologie și ce trebuie să pregătim”.

Corneliu Răducan Morega, prefectul județului Gorj: “Este în lucru un studiu de fezabilitate. În urmă acestui studiu de fezabilitate se va stabili în mod clar cantitatea de grafit care este exploatabil, se va stabili calitatea acestuia și modalitățile de exploatare.”

China este cel mai mare producător de grafit și ocupă al doilea loc în lume ca număr de zăcăminte. Turcia - în schimb - cu zăcăminte de 90 de milioane de tone, a exploatat în 2020 numai 1500 de tone.

Citește AICI mai mult

Comentarii Facebook