Sambata 24 Septembrie

Val de majorări de prețuri, peste români! Lista taxelor care vor crește de la 1 iulie


Un nou val de scumpiri se apropie de români peste doar trei zile, de la 1 iulie lista taxelor mărite va crește. Vorbim de creșteri de accize și TVA.

TVA-ul va crește de la 5% la 9% pentru serviciile de restaurant şi catering, dar și pentru serviciile de cazare în cadrul regimului hotelier. Totodată, TVA-ul va crește de la 9 la 19% pentru produsele care conțin zahăr. Important de subliniat este faptul că această creștere a taxelor și accizelor se va aplica de la 1 iulie și nu de anul viitor, scrie Antena 3. 

Impozitarea dividendelor 

Impozitul va crește de la 5% la 8% începând cu 1 ianuarie 2023, iar scutirile pentru companiile de stat și fondurile de pensii private vor fi eliminate. Accizele la alcool se majorează cu 20% iar accizele la țigarete se modifică cu o creștere liniară de 31 de lei pe an. La tutun încălzit are loc o schimbare mai amplă, respectiv o creștere graduală a ponderii accizei la tutun încălzit în acciza la țigarete care ajunge la 50% în anul 2024. Accizele la tutun astfel majorate vor intra în vigoare de la 1 iulie 2022, având acordul industriei în acest sens și ținând cont de faptul că, în anul 2022, nu s-a operat nicio majorare a acestor accize. 

TVA la locuințe de 5% 

Se menține cota redusă de TVA de 5% doar pentru o locuință și doar până la plafonul de 450.000 lei. 

Impozit pe tranzacțiile imobiliare la persoane fizice 

Se exclude deducerea de 450.000 lei pe fiecare imobil vândut și se trece la impozitarea de 1% sau 3%. Despre aceste măsuri se discuta de săptămâni întregi, dar nu a fost luată nicio decizie din cauza neînțelegerilor dintre PSD si PNL. Taxa aplicată multinaționalelor, introducerea impozitului progresiv, supraimpozitarea pensiilor speciale și a celor cu venituri mai mari decât indemnizația președintelui, toate sunt măsuri propuse de PSD și respinse de PNL.  

De asemenea, măsura luată pentru sprijinul românilor în fața prețurilor care au explodat la carburant, de a deconta doar 50 de bani pe litru, a generat un alt motiv de scandal. PSD s-a delimitat de măsura anunțată de Nicolae Ciucă public și care ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie, notează sursa citată. 

Comentarii Facebook