UBB a creat o platformă unde este prezentată starea economiei românești. Ce sectoare se prăbușesc din cauza coronavirusului


Șase cercetători ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, printre care și un masterand, au dezvoltat și lansat cea mai complexă platformă de monitorizare a efectelor economice ale pandemiei de COVID-19.

Pe platforma econ.ubbcluj.ro/coronavirus s-a făcut deja o radiografie a efectelor celor 62 de zile de la primul caz de coronavirus, iar datele arată că PIB-ul din trimestrul II scade cu 15,2% și cel anual cu 6,5%, 70 de companii se închid la fiecare oră, 1 milion de persoane în șomaj tehnic, 260 de mii de contracte suspendate.

Ideea acestei platforme s-a născut din necesitatea de a avea o imagine clară, la zi, cu absolut toate datele din sănătate și impactul acestora în economie. Până acum aveam doar fragmente pe care trebuie sa le punem cap la cap de fiecare dată.Acum aceste date sunt într-un singur loc, în forma unor infografice interactive. Scopul lor este să le ofere un sprijin real factorilor decizionali din politica și economia românească. Platforma este punctul de pornire pentru realizarea unor scenarii de previziune pentru o mai bună protejare a societății, a companiilor, a angajaților acestora”, a declarat pentru Levente Szász, prodecan al FSEGA, citat de auzimdebine.ro.

După cum era de așteptat cresc serviciile de sănătate, Administrația publică și Apărarea, Informații și Comunicare și scad afacerile din turism și HORECA, cultura sau evenimentele precum festivaluri de muzică, serviciile de leasing, închiriere, administrare de birouri sau cele legate de recrutare de personal care se duc vertiginos în jos.

Sectorul sanitar este în plină ascensiune, cu un avânt calculat de cercetători de 14,7% în al doilea trimestru.

Este urmat de cel al administației publice și apărare care ia în considerare inclusiv serviciile sociale (șomaj tehnic, îngrijire batrâni, centre de copii), cu un avans preconizat de 10%. IT-ul, telecomunicațiile și, în general, toate serviciile implicate în infrastructura de comunicare vor cunoaște o creștere cu 4%.

Prognozele cercetătorilor FSEGA pentru al doilea trimestru din acest an arată o prăbușire a cifrelor pe partea de turism și HORECA, un minus de 75% față de prognozele inițiale pentru Q2. Cultura, arta și alte servicii, în special organizare de evenimente, festivaluri, scad și ele dramatic față de datele prognozate înainte de pandemie, -60,4% iar serviciile administrative care vizează resursele umane (recrutare, head-hunting, relocare, etc.), închirieri și leasing, administrarea birourilor etc., scad cu 47,2%.

Noi propunem o repornire treptată a motoarelor economice începând cu industriile ce au ponderile cele mai importante în PIB și numărul cel mai mare de salariați”, a declarat pentru auzimdebine.ro prodecanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj.

Pe județe, datele strânse până în acest moment de grupul de cercetători arată că cele mai afectate sunt București-Ilfov, Constanța, Bihor sau Caraș-Severin, cu scăderi de peste 19%. La polul opus, cele mai puțin afectate sunt Vaslui (-12,5%), Călărași (-12,5%), si Olt (-13%).

În ceea ce privește cursul valutar leu-euro, acesta nu a avut o variație foarte mare, ”datorită intervențiilor și măsurilor luate de BNR”.

La începutul pandemiei am avut un curs valutar de 4,81 lei/EUR, iar după peste 60 de zile de pandemie doar 4,84, ceea ce poate fi considerat destul de stabil în contextual unei pandemii globale”, a explicat Levente Szász, prodecan al FSEGA, pentru auzimdebine.ro.

Comentarii Facebook