”Studenții, unul dintre factorii perturbatori ai pieței imobiliare din Cluj” - Soluția e la îndemâna universităților + infrastructura metropolitană


Problema prețurilor mari la chirii și apartamente din Cluj-Napoca este strâns legată de faptul că cererea este foarte mare, având un număr mare de studenți în oraș. Universitățile știu că dacă ar face campusuri la marginea orașului ar reduce presiunea și ar ajuta mult studenții, dar se plâng că tinerii ar ajunge greu la cursuri. 

O discuție pornită pe o rețea de socializare aduce în atenția publică tocmai lipsa locurilor în cămine. 

Problema prețurilor la apartamente și chirii e o temă de discuție recurentă atât în mediul online, cât și-n viața reală. În special Clujul suferă de o divergență între salariul mediu și prețurile imobiliare, în sensul ca salariul mediu a început să nu mai crească suficient de mult încât să acopere creșterile prețurilor la imobiliare. Acest lucru ne afectează cel mai mult în primul rând pe oamenii care vor să râmână aici, iar în al doilea rând pe cei care vor să se mute la Cluj. Pe termen mediu și lung aceasta intervenție în sectorul imobiliar ne va afecta demografică și economia, Clujul având șanse mari să nu mai fie deloc atât de performant economic ca acum. Adică avem toate șansele să sucombe sub propria greutate.

Se pot lua măsuri la nivel național, prin reglementarea și fiscalizarea vanzarilor. De exemplu:

obligativitatea evaluării locuințelor vândute de către evaluatori impartial, indiferent de metoda de plată aleasă, actul de vânzare-cumpărare necesitând parafa evaluatorilor pentru a se evita supraprețurile și cartelurile imobiliare.

verificarea de către ANAF pe următorii 5 ani a balanțelor de venituri și cheltuieli a vânzătorilor pentru a se observa nedeclararea veniturilor reale din vânzare, pentru a se evita evaziunea fiscală.

supraimpozitarea progresivă a veniturilor din revânzarea imobiliarelor pentru evitarea speculei imobiliare după cum urmează: 50% impozit la vânzarea imobilului la 0-12 luni de la cumpărare, 30% la 12-36 luni, 20% la 36-60 luni.

Clujul are și o particularitate, cea a universităților. Dacă universitățile ar construi camere confort sporit pentru toți studenții, cu 1 și 2 paturi pe camera, deja piața imobiliară Clujeană va fi în stagnare vreo cativa ani, suficient incat salariile sa ajungă din nou la paritate cu prețurile. Pentru ca factorii perturbatori ai pieței imobiliare locale sunt în primul rand studenții și faptul ca universitățile nu asigura nici suficiente locuri de cazare și nici condiții acceptabile comparabile cu chiriile. Acolo trebuie lucrat pe plan local”, a precizat un clujean, care a analizat bine situația.

Problema este că universitățile preferă să investească milioane peste milioane de euro în sedii, pentru că nu au spații destule. UBB a cumpărat hotelurile Onix, de la familia Baciu (4,6 milioane de euro), și Opera Plaza, de la Octavian Buzoianu (9 milioane de euro). În hotelul Onix s-a mutat Facultatea de Științe Politice, iar la Opera Plaza se va muta Facultatea de Drept. Probabil se vor mai investi câteva milioane de euro și în reamenajarea acestor. 

De asemenea, Universitatea Tehnică a investit 16 milioane de euro în achiziția și reconvertirea în spații educaţionale, de cercetare, conferinţe şi co-working a fostelor clădiri ale Băncii Transilvania şi fostei Case de Modă, de pe strada George Barițiu.

Cei care au terminat facultatea la Cluj ar fi apreciat cămine mai bune și locuri destule. 

Cel mai mult m-a deranjat că se alocau o grămadă de locuri în cămin pentru cazuri sociale (majoritatea erau fake, aveau părinți care lucrau la negru în străinătate și de fapt o duceau mai bine decât mulți) + minorități. La ei nu se ținea cont de medie. Eu cu 9,20 am prins loc după 5 luni, una din Republica Moldova cu 6,30 a avut loc în cămin de la început. Nici nu mergea la facultate și după primul an (picat) a plecat înapoi. Eu în timpul acela m-am chinuit serios să-mi permit o chirie, de fuseseră spart apartamentul și plângeam frecvent de oboseală”.

Mai multe locuri în cămine, deci construcția de cămine noi ar trebui să fie o prioritate, însă nu cred că e posibil într-un oraș în care mafia imobiliara e la cote inalte. Uitați-vă la Oradea, acolo se construiesc fără probleme cămine noi. Și chiar nu cred că e universitatea mai bogată decât cele din Cluj”.

Nu e așa greu să scazi prețurile la imobiliare, trebuie doar putina vointa.

Reabilitezi calea ferată și faci un tren metropolitan, faci bandă de autobuz în fiecare cartier important din oraș, faci o centură ocolitoare, dar nu aia propusă de Boc, cu cate brizbrizuri, ci una ce chiar se poate face. Mai faci un drum expres Dej - Cluj și ai rezolvat problema.

Într-un cuvânt, infrastructura. Așa dezvolți tot pe o raza de 50 km.

Problema e că autoritățile n-au niciun interes să facă asta. Toți politicienii își spală banii cu imobiliarele, doar nu o sa lucreze împotriva intereselor lor”.

Comentarii Facebook