Șeful ANRE avertizează: Gazele se vor scumpi cu 8%



Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, a anunțat, luni, că prețul gazelor pentru consumatorii casnici va crește cu 2% de la 1 aprilie, urmând ca, până la finele anului, să aibă loc alte două scumpiri, de câte 3%, la 1 iulie și, respectiv, 1 octombrie.

"La 1 aprilie, va fi o creștere de 2% la prețul gazelor pentru consumatorii casnici și cu 5% pentru non-casnici”, a spus președintele ANRE, potrivit Agerpres.

Conform președintelui ANRE, până la finele anului vor mai avea loc două scumpiri.

"La 1 iulie va fi o creștere pentru non-casnici de 5% și pentru casnici de 3%, iar, la 1 octombrie, creșterea va fi de 4% pentru non-casnici și de 3% pentru casnici”, a completat Havrileț.

Oficialul a precizat că anul trecut România a plătit anul trecut cu un miliard de dolari mai puțin pe gazul importat, față de 2012.

"În sectorul de energie electrică, dereglementarea pe sectorul non-casnic s-a făcut foarte ușor, pentru că producția este mai mare decât consumul, dar la gaze este mai complex, pentru că noi trebuie să importăm. Totuși, factura la importul de gaze a scăzut anul trecut un un miliard de dolari, ceea ce înseamnă un plus în balanța externă de plăți a României”, a subliniat președintele ANRE.

Comentarii Facebook