Se scumpesc gazele de la 1 iulie. Vezi cu cât vei plăti mai mult



Președintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, a anunțat, marți, că gazele se vor scumpi cu 2% începând cu data de 1 iulie.

De la 1 iulie, calendarul de liberalizare a pieţei gazelor pentru consumatorii casnici prevede o scumpire de 2%, însă vom face calcule şi vom vedea dacă este cazul să aplicăm această scumpire”, a spus Havrileţ, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat că, la nivelul întregului an, calendarul de liberalizare prevede o scumpire totală de 10% pentru consumatorii casnici, însă, ANRE nu se aşteaptă la o creştere mai mare de 5-7%.

Până la finalul perioadei de liberalizare, respectiv sfârşitul anului 2018, este prevăzută o creştere de preţ de 36%, însă noi estimăm că scumpirea va fi undeva la 22%”, a completat oficialul ANRE.

De asemenea, Niculae Havrileț a precizat că a propus Guvernului anularea calendarului de liberalizare a pieţei gazelor pentru consumatorii non-casnici începând de la 1 iulie, deşi calendarul prevedea finalizarea liberalizării la 31 decembrie 2014.

Propunem Guvernului ca de la 1 iulie să finalizăm procesul de liberalizare din sectorul industrial şi să beneficieze şi aceştia (consumatori non-casnici - n.r.) de posibilitatea de a accesa preţuri mai mici decât cele prevăzute în calendar. Calendarul actual prevedea creşteri de preţuri la niveluri mai mari decât sunt preţurile acum, ceea ce nu mai este fezabil, aşa că propunem anularea calendarului”, a spus Havrileţ.

Potrivit președintelui ANRE, 75% din piaţa gazelor sunt consumatori industriali, din care 16% încă plătesc tarife stabilite de ANRE.

Comentarii Facebook