Scandalul de la Cord Blood Center a pornit de la TVA neachitat. Părinții sunt ținuți in CEAȚĂ

 

Părinții care au încheiat cotracte cu firma Cord Blood Center pe prelevarea și stocarea sângelui placetar s-au trezit acasă cu un ”aranjament” prin care li se cere să semneze un nou contract.

 

Oamenii au intrat în alertă pentru că nu li se explică care este motivul, ce presupune mutarea contractelor pe o altă firmă, dar mai ales ce se va întâmpla cu uitățile de sânge placentar. Suspiciunile părinților vizează o posibilă mutare a acestora în Slovacia. 

 

Conform unor surse consultate de Știri de Cluj, problemele firmei care administrează Cord Blood Center pornesc de la un control al Fisc -ului, care a stabilit că societatea trebuie să achite TVA în valoare de 8 milioane de lei aferent perioadei 1 ianaurie 2011 - iulie 2014.

 

O altă persoană care a făcut parte din conducerea Cord Blood Center a explicat pe larg tot ce s-a întâmplat și de ce s-a ajuns în această situație. 

 

Vor să mute contractele pentru că au probleme cu plata TVA. Teoretic acest TVA nu trebuia plătit, dar acum s-au trezit cei de la Finanțe că trebuie să fie achitat. Nu vor să se trezească cu o executare cu sechestru asigurator pe toate unitățile de stocare. 

 

E de ajuns să pună sechestru și să nu mai permită accesul. Nu mai poți inspecta containerele și nu mai ai voie să intri să pui azot în stocatoare”, a spus sursa citată. 

 

Acum unitățile de sânge placentar sunt stocate la Cluj și București. ”Există dorința de a le securiza din punct de vedere al contractelor. Acum sunt stocate la Cluj (la baza din Gilău) și la București. Nu cred că vor să le mute în Slovacia”, a mai precizat sursa noastră. 

 

Problemele cu Fisc -ul au pornit de la concurență și de la o plângere depusă. ”Erau trei contracte. Era un prim contract pentru servicii pe care nu poți să faci deducere de TVA: materiale de recoltare, chituri de recoltare și servicii de transport. Era un prin contract care era cu TVA, o sumă de bani plus TVA.

 

Mai era o parte mare care se referea la procesarea sângelui placentar și de investigare, care era o activitate medicală, contract fără TVA. Nu se plătea TVA. Mai era un al treilea contract care era de depozitare.

 

Vorbind de contractul mare de testare și procesare a sângelui placentar. Noi am întrebat Ministerul de Finanțe că suntem în situația asta și au spus că e activitate medicală sub legislație specifică și era scutită de TVA. Am înțeles că cei de la concurență, ei percepeau TVA pentru toate serviciile, au făcut o reclamație, că ei de ce plătesc TVA și noi nu plătim. Cei de la Finanțe au venit și au spus că trebuie să plătim TVA -ul. Slovacul a spus bine, dar până când stabilim exact să mutăm toate contractele pe o nouă firmă”, a mai precizat sursa citată.

 

Reprezentanții Cord Blood Center nu au putut fi contactați. Aceștia sunt acuzați de părinți de o proastă informare în privința schimbării contractelor. 

 

Analizand documentele din perspectiva juridica am cateva probleme/nelamuriri cu privire la tot aranjamentul acesta facut de cei de la Cord Blood Center RO, pe care le consider inadmisibile.

 

Despre intregul aranjament: Se incearca acreditarea ideii ca se va continua stocarea – aspect necuprins in dispozitiile contractului propus; Au fost incalcate dispozitiile privind protectia si transferul datelor cu caracter personal; Sunt incalcate dispozitiile legii privind protectia consumatorului in ceea ce priveste: (i) obiectul contractului; (ii) sunt clauze prestabilite care pot fi considerate clauze abuzive.

 

Despre acordul de incetare: Nu este obligatoriu sa fie semnat; In caz de semnare consider ca obligatia de pastrare a unitatii se pastreaza, proprietarul unitatii fiind in continuare copilul / parintii; In caz de semnare relatia dintre client si banca se transforma intr-un raport juridic denumit “contract de depozit”, dar pentru a putea fi dovedit este nevoie de un contract scris. In plus, clientul poate fi obligat sa achite cheltuielile inregistrate de deponent cu depozitarea bunului, iar depozitarul poate inceta oricand contractul. Depozitarul are dreptul de a solicita plata pentru serviciul prestart. In anumite conditii depozitarul poate schimba locul depozitului”, a precizat o mămică într-o postare pe Facebook.

 

Ea se teme și de noile taxe. ”Se face trimitere la o Taxa Anuala, dar fara se specifica care cuantumul acesteia mentionandu-se doar “taxa anula obisnuita” Se face trimitere la o Taxa Fixa facandu-se trimitere la lista de preturi, dar in anexa cu lista de preturi este mentionata o singura taxa “de inscriere”, cuantumul acestuia nefiind acelasi cu actuala taxa de stocare.

 

CBCT poate inceta oricand contractul caz in care mama are dreptul sa-si transfera unitatea, desi nu este clar unde este aceasta unitate si care sunt conditiile de transfer; Se conditioneaza ca unitatea medicala sa fie membra aunor organizatii expres stabilite prin contract”, a mai scris femeia, care a spus că va face plângeri către autoritățile statului.

Comentarii Facebook