Salariu de 1500 de euro în România, dar nu vrea nimeni să lucreze: „Mai bine stau pe ajutorul social de la stat!”


Forța de muncă specializată în agricultură este tot mai greu de găsit în România. Fermierii se plâng că, deși oferă niște salarii foarte mari, nu găsesc oameni care să muncească. Muncitorii vin pentru o lună, două, după care pleacă.  

Le dăm salarii, le dăm condiții şi dacă nu-i convine ceva, zice: mâine plec. Caută-ţi om că am plecat! Salariu de 1500 de euro. Dar el nu face nimic. Doar dă cu bâta şi păzeşte oile. Are câine de întors, el doar dă comandă. Eu mă duc să-mi cumpăr telemea, caş, că nu am cu cine să mulg oile. Sunt puturoşi! Mai bine stau pe ajutorul social de la stat!”, explică fermierul Irimia Ion, pentru observatornews.ro

Muncitorii vin pentru o lună, două, după care pleacă. Acesta este motivul pentru care fermierii sunt nevoiți să investească în utilaje de ultimă generație. 

Nu mai vrea nimeni zootehnie. Poţi să le dai cât le-oi da. Am avut unul după altul, vin, stau o lună, două. Sau poate o săptămână. Apoi nu îi mai găseşti. Dacă vine şi îmi zice 1000 de euro, atât îi dau! Să facă treabă!”, spune și fermierul Lucian Mureșan. 

Singura soluție a acestora, în acest moment, rămân zilierii.  Însă, pentru angajarea unui zilier la o fermă de oi, de exemplu, este mai mult de muncă în acte decât cu animalele. Acesta trebuie trecut zilnic într-un registru al zilierului, unde se ţine şi evidenţa orelor lucrate. În plus, dacă lucrează doar 5 sau 6 ore, plata trebuie făcută pentru normă întreagă. Mai exact, pentru 8 ore, scrie sursa citată. 

Oficial, doar două procente dintre angajaţii de la noi, care trăiesc la ţară, sunt salariaţi în agricultură. De luna trecută, pentru a încuraja piaţa muncii din domeniu, Parlamentul a majorat salariul minim în agricultură la 3000 de lei, iar angajatorii sunt scutiţi de plata impozitelor şi a contribuţiilor la sănătate.

Comentarii Facebook