Sambata 23 Septembrie

S-a vândut Cinema City. Se va forma un nou gigant pe piața cinematografelor

 

Activitatea Cinema City International a fost cumpărată de Cineworld, tranzacția ridicându-se la valoarea de 503 milioane de lire sterline, o parte a prețului urmând a fi platită în numerar și în acțiuni. 

 

Cinema City va deține 24.9% din acțiunile consolidate ale grupului Cineworld. Moshe Greidinger va prelua conducerea grupului Cineworld în calitate de CEO, în timp ce Israel Greidinger va ocupa poziția COO al Cineworld. Cinema City își va păstra afacerile și activele imobiliare, care nu vor fi transferate noului grup format.  Colaborarea va fi realizată după aprobarea Adunărilor Generale ale ambelor companii și a Autorității Antimonopol din Polonia.

 

După aproape 4 decenii de activitate în industria cinematografică, dezvoltând o afacere care și-a extins activitatea dintr-o singură țară în șapte țări, am descoperit în Cineworld o companie impresionantă cu o bună sinergie cu Cinema City. Împreună cu echipa de management extinsă, intenționez să profit de această oportunitate și să alătur două entități de același calibru, lideri de piață în țările lor de origine, astfel încât să aducem acest nou business, prin creștere continuă, inovație și dedicare, la cel mai înalt standard de experiență cinematografică”, a declarat Moshe (Mooky) Greidinger, CEO Cinema City International.

 

Informații principale și pașii următori ai tranzacției

 

1. Cinema City International și Cineworld Plc au semnat un acord de colaborare pentru a-și asocia activitatea cinematografică, care face subiectul Adunărilor Generale ale Acționarilor din ambele companii și a Președintelui Consiliului Concurenței și Protecția Consumatorului din Polonia.

2. În urma asocierii cu Cineworld, va lua ființă al doilea cel mai mare operator de cinematografe din Europa, ocupând primele doua poziții în fiecare regiune de operare, inclusiv în Marea Britanie, unde compania deține poziția de lider cu o cotă de piață de 27,7%. După finalizarea tranzacției, grupul va deține 201 locații și 1852 de săli de cinematograf complet digitale.

3. Compania Cinema City International (organizată sub Cinema City Holding) a fost evaluată în cadrul asocierii la o valoare de aprox. 503 milioane de lire sterline, sumă care va fi plătită către Cinema City printr-un procent de 24,9% din acțiunile Cineworld Plc, după finalizarea acordului, și 272 milioane de lire sterline în cash (mai puțin suma care acoperă datoriile financiare ale Cinema City, care a fost estimate la valoare de 169 milioane de lire sterline). 

4. Mosche Greidinger și Israel Greidinger vor ocupa pozițiile de CEO și respectiv COO ai Cineworld Plc și se vor alătura noului Consiliu Director al Cinema City International in funcțiile de Non-executive Directors. Peter Dudolescki va fi numit în funcția de Executive Director al noului Consilui Director al Cinema City International. Scott Rosenblum se va alătura Consiliului Director al Cineworld și va renunța la poziția sa din cadrul Comisiei de Supraveghere din Cinema City International.

5. Asocierea celor doua business-uri va fi finanțată de Cineworld prin emisiune de acțiuni și noi împrumuturi. 

6. Cinema City International nu își va putea vinde timp de 12 luni acțiunile dobăndite și se așteaptă să fie acționar pe termen lung al Cineworld.

7. Cinema City și Cineworld vor rămâne listate la bursele de valori din Varșovia, respectiv din Londra.

8. Cinema City își va păstra activele și afacerile imobiliare, incluzând în principal activele deținute in Bulgaria, Ronson holdings și proiectul Park of Poland. Proprietățile imobiliare ale Cinema City (formate in principal din 7 proprietăți), vor rămâne în proprietatea Cinema City și după finalizarea tranzacției urmând a fi închiriate către noul grup Cineworld.

9. Ca parte a tranzacției, toate datoriile  Cinema City vor fi plătite, compania estimând să își păstreze valoarea lichidităților la aprox 130 milioane Euro. Acționariatul Cinema City International va rămâne neschimbat, având ca acționar majoritar compania IT International Theatres.

 

Cinema City International (CinemaCity) este cel mai mare operator de cinematografe multiplex din Israel și din Europa Centrală și de Est. Compania operează 99 de cinematografe multiplex cu un total de 966 ecrane, în șapte țări: Israel, Polonia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Slovacia și România, 10 săli IMAX și 5 săli 4DX. Toate sălile Cinema City sunt digitale.

 

Compania are 36 de multiplexuri în fază de construcţie, care vor oferi o capacitate de 380 de săli.

 

Pe lângă vânzările generate din bilete şi servicii, în multiplexuri, Cinema City obţine venituri din distribuţia de film și din publicitate. În 2012, Cinema City a vândut 36,3 milioane de bilete în 7 țări. În 2012, compania a generat un venit de 237,2 milioane de lire sterline, EBITDA de 50.9 milioane lire sterline și un profit net de 20,5 milioane lire sterline. Compania Cinema City International este listată la bursa din Varșovia din decembrie 2006.

 

Cineworld Plc (Cineworld) este lider de piață în Marea Britanie și Irlanda și operează 102 cinematografe și 886 săli, toate digitale. În Londra, Cineworld 15 cinematografe multiplex proprii și 6 locații Picturehouse. Compania are semnate contracte pentru 169 de noi cinematografe care sunt preconizate să fie finalizate până în anul 2017. În 2012, compania a achiziționat lanțul de cinematografe Picturehouse. Cineworld operează 2 săli IMAX în Marea Britanie. În 2012, Cineworld a vândut 48 milioane de bilete și a generat un venit de 358,7 milioane de lire sterline, EBIDTA de 67,1 milioane de lire sterline și un profit net de 27,5 milioane de lire sterline. Compania Cineworld este listată la bursa din Londra din mai 2007.

Comentarii Facebook