S-a semnat contractul de finanțare a Spitalului Regional de Urgență din Cluj. Momentul este prezentat festiv


Contractul de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții, în valoare de 305 milioane de euro, pentru susținerea obiectivului de investiții Spitalul Regional de Urgență Cluj, a fost semnat joi, 11 noiembrie.

Unitatea sanitară va avea șapte niveluri - subsol, parter și cinci etaje și va deservi regiunea de nord-vest a țării. Spitalul va avea 849 de paturi, 19 săli de operație și va dispune de o tehnologie avansată, astfel încât să fie asigurate servicii medicale de urgență la cele mai înalte standarde, precum și un act medical de calitate superioară. Acesta va beneficia de un heliport și va avea 1.396 de locuri de parcare.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, prezintă semnarea contractului drept un ”mare pas înainte pe care îl facem în direcția edificării la Cluj a acestui obiectiv de importanță strategică pentru regiunea de nord-vest și pentru întreaga țară. Având asigurate atât terenul necesar cât și finanțarea, iar procedurile de proiectare fiind în curs, suntem încrezători că obiectivul medical va fi finalizat în termenul stabilit”.

Estimarea este că proiectul, în valoare de peste 500 milioane euro, va fi realizat într-o perioadă de șapte ani iar implementarea acestuia va fi asigurată prin Ministerul Sănătății.

Despre acest spital se vorbește din 2009, dar nici astăzi nu au fost prezentate date clare privind lansarea licitației. 

Corina Crețu, fost comisar european pentru dezvoltare regională spune că în 2023 Spitalul de Urgență Cluj trebuia să fie gata

Construcția celor trei spitale regionale a fost prevăzută, cu sumele aferente parcate in Bugetul Uniunii Europene, in cadrul Programului Operațional Regional (POR), care a fost negociat și semnat din partea Guvernului României de către Victor Ponta, iar din partea Comisiei Europene de către mine, in calitate de Comisar European pentru Politica Regionala. 

Termenul de realizare a acestor spitale era 2023. Între timp, s-a obținut din partea Comisiei Europene posibilitatea folosirii fondurilor europene din Bugetul 2021-2027, deși rata de absorbție pentru perioada 2014-2020 este sub 50 % in cazul României. Adică miliarde de euro care stau și așteaptă sa fie cheltuiți. 

Știți foarte bine insistenta mea de a realiza cât mai rapid aceste spitale atât de necesare. 

La ora actuala, cu mari întârzieri, documentația pentru spitalele de la Cluj, Iasi și Craiova este acum completa: studii de fezabilitate efectuate, amplasamente aprobate, finanțările aferente aprobate. In noiembrie 2020, Comisia Europeana a aprobat inclusiv contractele de finanţare din fonduri europene pentru construirea a trei spitale regionale – Iaşi, Cluj şi Craiova. Deci, de acum înainte, implementarea este suta la suta in responsabilitatea autorităților naționale și locale. 

Guvernul ar trebui sa demareze urgent ultima etapa necesară realizarii spitalelor de la Iasi, Cluj și Craiova: organizarea licitațiilor și demararea construcțiilor. 

2024 pentru realizarea fundațiilor mi se pare un termen mult prea îndepărtat, având in vedere parcurgerea deja a celor mai grele etape. 

Așa cum spuneam, in opinia mea, realizarea spitalelor regionale ar trebui sa devină o urgenta naționala”, comenta comisarul european pentru dezvoltare regională, Corina Creţu, la începutul anului 2021.

Comentarii Facebook