Romanii isi vor gasi mai usor un loc de munca din luna iunie 2010, afirma un studiu Manpower


In perioada iulie - septembrie numarul persoanelor care isi vor gasi un loc de munca va creste, dupa ce, in ultimele cinci trimestre, estimarile au fost negative, se arata intr-un studiu realizat de Manpower.

Previziunea neta de angajare a revenit dupa 15 luni la o valoare pozitiva, ajungand la 2 %, adica diferenta dintre angajatorii care prevad o crestere a angajarilor si cei care sustin ca trendul este negativ.

Potrivit Manpower, 21 % dintre cei 751 de directori intervievati cred ca volumul angajarilor va creste, iar 19 % ca se va inregistra o scadere a activitatii de angajare. Majoritatea, adica 60 %, cred ca numarul angajatilor va fi mentinut la acelasi nivel.

"Dupa mai mult de un an, rezultatele studiului pentru al treilea trimestru prezinta o Previziune Neta de Angajare pozitiva, acest lucru aratand ca piata muncii incepe sa se redreseze usor. Va trebui sa mai treaca o perioada de timp inainte ca piata fortei de munca sa revina la o situatie comparabila celei dinainte de recesiune. In continuare insa angajatorii trebuie sa sprijine si sa atraga angajati valorosi, iar angajatii trebuie sa-si dezvolte competentele cheie pe postul pe care il ocupa pentru a corespunde nevoilor pe care companiile le au si pentru a profita de oportunitatile care vor aparea atunci cand economia se va redresa", a anuntat Camelia Stanculescu, general manager Manpower Romania.

Din cele 8 regiuni de dezvoltare, in cinci managerii estimeaza cresterea numarului de angajati.

"Piata de munca cea mai activa este previzionata de angajatorii din regiunea Centru, acestia raportand o Previziune Neta de Angajare de +22%. Angajatorii din regiunea Sud-Est exprima un optimism prudent, raportand o Previziune Neta de Angajare de +8%. Totusi, valori negative ale activitatii de angajare sunt inregistrate in 3 regiuni (Nord-Est, Sud-Vest si Bucuresti & Ilfov), cele mai slabe perspective fiind raportate de angajatorii din Sud-Vest, unde previziunea este de -15%. De asemenea, angajatorii din Nord-Est anticipeaza un ritm incetinit al activitatii de angajare, cu o previziune de -7%", se mai arata in comunicat.

Cei mai optimisti sunt patronii din firmele care lucreaza in agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit, care estimeaza o crestere cu 21 % a numarului de angajati, in timp ce firmele din sectorul industriei prelucratoare sunt prudenti si raporteaza o crestere de numai 9%. In industria extractiva cresterea numarului de angajati va fi de maxim 6%.

In sectorul energie electrica, gaze si apa, previziunea este de scadere cu 10 % a numarului de angajati..

Compania Manpower este specializata in recrutarea de personal, consultanta, formare profesionalasi are noua agentii in Bucuresti, Timisoara, Brasov, Cluj-Napoca, Ploiesti si Craiova.

Comentarii Facebook