România are cea mai abruptă SCĂDERE a averilor din lume. Vezi ce ţări ne urmează în top


Potrivit unui raport realizat de Credit Suisse, în perioada iulie 2011 - iunie 2012, averea populaţiei în România a scăzut cu 36%, având cel mai abrupt declin din lume ca procent. Unul dintre motive e şi problema economică generate de criza din zona euro.

Au fost luate în calcul valoarea activelor financiare şi imobiliare deţinute de gospodării, din care s-au extras datoriile. În estimare au fost incluse şi activele din fondurile de pensii private dar nu şi contribuţiile la sistemul public de pensii. Indicatorul se referă numai la polulaţia adultă.

Cursul leu-dolar a urcat în perioada analizată de la 2,97 lei/dolar la 3,55 lei/dolar, respectiv un procent de 19%.

Ungaria (-25%) urmează Romania, dar se face menţiune ca topul este selectiv şi reprezentând daor ţările care au cele mai abrupte scăderi şi creşteri în procente.

În zona euro și Europa de Est au fost înregistrate cele mai puternice scăderi: Grecia, Franţa, Irlanda, Suedia, Italia, Finlanda, Cehia, Polonia, Portugalia, Spania şi Cehia au consemnat declinuri între 10% şi 20%, întrecute însă de România şi Ungaria.

Columbia a reuşit cea mai mare creştere a averii populaţiei, de 16%, datorită unui curs de schimb stabil în raport cu dolarul şi a unei creştreri de 11% a capitalizării de piaţă la nivel naţional. Avansuri de peste 5% au înregistrat Algeria, Hong Kong, Peru şi Uruguay.

Credit Suisse estimează că averea populaţiei a scăzut cu 5,2%, la 223.000 miliarde de dolari, primul declin de la criza financiară din 2007-2008.




Sursa: Mediafax.ro









Comentarii Facebook