Duminica 28 Aprilie

Rata șomajului, după un an și jumătate de pandemie. Câți șomeri sunt în România?


Ultimele date pe șomaj, publicate de INS, au arătat că avem 449.000 de șomeri, în luna mai. INS va publica noile date, pe iunie. De fapt, vom avea tabloul complet al românilor fără locuri de muncă la un an și jumătate de când a început pandemia.

Peste 400.000 de șomeri în România

Estimările analiștilor nu arată bine: pe lângă șomerii pe care îi avem deja, sunt 60.000 de firme, în pericol de insolvență. Asta înseamnă că în jur de jumătate de milion de angajați de la noi ar putea îngroșa rândurile șomerilor, conform datelor publicate de Sierra Quadrant, o firmă de consultanță.

Pe de altă parte, premierul Cîțu nu scapă nicio ocazie să spună că economia României își va reveni spectaculos în acest an, ba chiar va avea, potrivit acestuia, o creștere de două cifre. De fiecare dată, premierul repetă aceleași informații: puterea de cumpărare a crescut, chiar dacă inflația a ajuns la 3,9% în luna iunie.

Alimentele sunt ieftine, chiar dacă au existat scumpiri: prețurile energiei electrice, uleiului și combustibililor, majorate cu 12-17%, pâinea s-a scumpit cu 5%. Cîțu mai spune că românii sunt fericiți.

În luna iunie în România erau 425 de mii de șomeri. Numărul lor a scăzut față de luna precedentă. Mai exact, din statisticile INS, în ultima lună au dispărut de pe listă 24.000 de persoane.

Pe lângă șomerii pe care îi avem deja, sunt încă 60.000 de firme în pericol de insolvență. Asta înseamnă că în jur de jumătate de milion de angajați români ar putea ajunge în rândurile șomerilor, conform datelor publicate de o firmă de consultanță.


Comentarii Facebook