Duminica 21 Aprilie

Rata inflaţiei a scăzut la 9,4% în iulie 2023. Indicele ar putea reveni la o singură cifră, dar alimentele de bază s-au scumpit cel mai mult


Rata inflaţiei a scăzut la 9,4% în iulie 2023. Cu toate acestea, românii nu par să simtă scăderile de prețuri. Inflația anuală a coborât la 9,4% în luna iulie.

Scumpirile s-au mai domolit, dar rămân în continuare la o cotă mare, iar BNR preconizează că am putea încheia anul cu o inflație ușor mai mare decât cea prognozată inițial.

Astfel, anul s-ar putea încheia cu o inflație de 7,5%, nu 7,1% așa cum se anunțase inițial. Ultima dată când inflația a fost de o singură cifra a fost în luna februarie 2022, atunci când era de 8,5%. Vârful a fost în luna noiembrie 2022, când a fost 16,8%.

Cel mai mult scumpirile s-au simțit la alimentele de bază

Dintre produsele alimentare, zahărul, cu o majorare de 55% rămâne produsul care a cunoscut cele mai mari creşteri de preţuri în ultimul an, fiind urmat de cartofi cu 32,46%, şi legume cu aproape 32 de procente.

Untul s-a scumpit cu 30,49% în ultimul an, iar ouăle cu aproape 30%. În categoria serviciilor, transportul aerian, și-a majorat prețul în interval de un an cu 37,32%, iar dintre mărfurile nealimentare, energia termică s-a scumpit cu 23,82% în aceeași perioadă de timp.

Deși recent s-au plafonat prețurile pentru mai multe produse alimentare, nici această plafonare, nici inflatia mai mică nu se resimt în buzunarele românilor. Oamenii se tem că majorarea accizelor și creșterea TVA vor provoca o nouă explozie a preţurilor, scrie Antena 3 CNN.

Comentarii Facebook