Proprietarii de mall -uri cer să fie lăsați să repornească activitatea: Pierderile sunt de 750 de milioane de euro


Mai mulți proprietari de centre comerciale din București și din 24 orașe regionale au solicitat Guvernului, printr-o scrisoare, să le fie permisă reluarea activității, anunță CBRE, companie de consultanță imobiliară.

Numai la nivelul încasărilor, aceste măsuri au atras deja pierderi de aproximativ 750 de milioane de euro pentru operatorii economici afectați. Pe plan social, estimăm că aproximativ 89.000 de angajați sunt afectați direct sau indirect având contractele de muncă suspendate. Numărul total al persoanelor afectate este însă mult mai mare având în vedere că au fost impactate toate celelalte activități aferente operațiunilor comercianților afectați, de la producție, distribuție, operațiuni auxiliare, furnizori, contractori, finanțatori etc”, explică Luiza Moraru, Head of Property Management, CEE, CBRE.

Proprietarii de mall -uri spun că în alte țări, cu ”rate de infecție similare sau chiar mai mari, precum Austria, Cehia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Serbia și Slovacia” centrele comerciale au fost deschise. ”Credem că este foarte important ca și România să dea un semnal pozitiv și optimist investitorilor externi în acest sens”, a completat Luiza Moraru.

Prin proiectul de lege elaborat de Guvern privind măsurile luate pe durata stării de alertă, pot fi deschise doar centrele comerciale de mici dimensiuni, cu suprafeţe de sub 15.000 de metri pătraţi.

Comentarii Facebook