Economistul Roubini, care a prezis criza din 2008, face un anunț devastator


Economistul Nouriel Roubini, cel care a prezis criza din 2008, susține acum că ne așteaptă un deceniu de criză economică.

Roubini este supranumit și ”Doctorul Apocalipsă”, după ce a anticipat criza economică din 2008. Acum este face o comparație dintre cele două crize, cea de acum 12 ani și cea cauzată acum de coronavirus, și mai ales pe diferența de viteză. În 2008, spune el, a fost o cădere a producției de 3 ani. Acum, în trei săptămâni era deja haos.

Economistul Nouriel Roubini nu este de acord cu opiniile care prevăd o revenire economică rapidă, de tip ”V”, ci vede în cel mai bun caz o revenire în formă de ”U”. În această variantă, PIB-ul se va contracta, iar economia se va zbate la un nivel inferior, cel mai probabil timp de mai multe trimestre. Recuperarea va dura mai mult. Unii specialiști susțin că măsurile menite să țină pandemia sub control, cum e cazul carantinei sau al distanțării sociale, vor dura o vreme, astfel că economia mondială va avea nevoie de doi ani pentru a reveni la situația inițială, anunță Digi 24.

Nouriel Roubini susține că, în cel mai rău scenariu, revenirea va fi în formă de ”L”, adică după căderea abruptă va urma o perioadă lungă de consolidare, cu urcări și scăderi mici. Exemple sunt Japonia anilor '90, perioadă numită și "deceniul pierdut", sau la Marea Depresiune din Statele Unite.

O altă variantă, despre care vorbesc alți economiști este recuperarea de tip ”W”. Aceasta este de fapt un dublu ”V”, adică după o revenire bruscă va urma onouă cădere, și numai apoi lucrurile vor crește sănătos. Din păcate, specialiștii atrag atenția că toate aceste prăbușiri vor costa locuri de muncă și multe firme vor da faliment. 

Comentarii Facebook