Programul Noua Casă 2021. Când va fi disponibil și ce modificări au apărut în 2021


Se pare că noul an aduce și vești pentru cei care vor să își cumpere o casă cu ajutorul statului. Când va începe programul Noua Casă ( înlocuitor al programului Prima Casă) în acest an și ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să-l acceseze?

Programul Noua Casă 2021. Când va fi disponibil și ce condiții trebuie îndeplinite

În acest an, programul Noua Casă a suferit o modificare. Se pare că în 2021, plafonul de garanții al acestui program scade cu un sfert. Potrivit Fondului Național de garantare, nivelul de garantare va fi de 1,5 miliarde de lei, față de 2 miliarde de lei cât a fost în anul precedent.

Banii care se dau anul acesta ar ajunge pentru aproximativ 6.000 de beneficiari, dacă s-ar lua în calcul plafonul maxim. În 2020, plafonul de garanții de două miliarde de lei a fost aproape epuizat și au beneficiat aproape 8.000 de persoane.

Ce locuințe se pot achiziționa cu Noua Casă

Locuințele vechi sau cele consolidate pot fi cumpărate cu o sumă de 70.000, la care avansul va fi de 5%. Însă, prin acest program se pot cumpăra și locuințe mai scumpe, dar avansul va crește la 15%. Prin Noua Casă, beneficiarii pot achiziționa locuințe cu o valoare de cel mult 140.000 de euro. Diferența dintre acest program și creditarea ipotecară normală băncilor, care solicită un avans în zona acestui procent, nu este foarte mare. Doar faptul că riscul este împărțit cu statul reprezintă o diferență.

Decizia Guvernului de a amâna aplicarea unei code reduse de TVA de 5% a îngreunat oricum accesul în acest segment mai înalt al pieței. Anul trecut a fost aprobată o decizie de a lărgi această cotă diminuată până la un plafon pentru începutul lui 2022, deoarece s-ar pierde venituri bugetare de 200 de milioane de lei.

Diferența dintre Noua Casă și creditele ipotecare

Potrivit experților, diferența dintre înlocuitorul programului Prima Casă și creditele ipotecare este foarte mică. Se pare că programul și-a produs efectele datorită dobânzilor și avansului mai mici, însă acum acestea sunt cal la fel.

Diferența de costuri dintre noua casă și creditele ipotecare standard este aproape insesizabilă. Acest program și-a produs efectele nu numai că avea avansul mai mic, și ci pentru că avea dobânda cea mai mică din piață. Acum costurile, dobânzi plus comisioane, sunt absolut comparabile”, susține Anca Bidian, broker de credite.

Pe de altă parte, creditele ipotecare ale băncilor nu pun condiții în privința vânzării locuințelor, precum sunt în cazul celor luate prin programul statului. Singura diferență e reprezintă faptul că, creditele programului noua casă sunt garantate de stat în proporție de 50% pentru locuințele de până în 70.000 de euro și 60% în cazul locuințelor care depășesc această valoare. 

2.000 de familii sau români nu vor mai putea să se încadreze și să achiziționeze un apartament prin intermediul acestui program guvernamental”, susține secretarul general Urbanis, Bogdan Păun.

Programul ar urma să înceapă de ziua femeii, pe 8 martie.


Comentarii Facebook