Boc le dă șah-mat constructorilor? Ce este taxa de urbanism! Va duce la explozia prețurilor apartamentelor?


Primarul Emil Boc a spus la dezbaterea publică cu tema ”Locuire” că va apărea o nouă taxă, ce îi va viza pe constructori. Taxa de urbanism nu a mai fost pomenită până acum, fiind o premieră.

Interesant de văzut dacă această taxă, prin care Primăria va putea amenaja școli, grădinițe și parcuri nu va duce la creșterea prețurilor apartamentelor.

Decalațiile primarului: 

- extensii pe care primăria le coordonează, gen Sopor. Acolo sunt 250 de hectare, dar unde pentru prima dată în România o municipalitate își asumă responsabilitatea pentru a le da șansa investitorilor să se dezvolte. 

- ne vom asuma și realizarea utilitatilor fundamentale. Vom face în Sopor exproprieri pentru parcuri, drumuri și celelalte facilități, iar cei care vor construi vor plăti o taxă. Aici, Primăria își va asuma și rolul integrator, de a realiza infrastructura privată. Primăria va avansa banii inițial. Dacă va trebui vom lua și un credit. Investitorul, în funcție de terenul avut, va plăti o taxă, iar Primăria își va recupera investiția inițială făcută în utilitățile cerute de toată lumea. Va fi o taxă de urbanism.

- așa intenționăm să facem la fiecare dezvoltare urbană de peste 100 de hectare, din Cluj-Napoca. Vom mai avea astfel de zone atât în Cluj-Napoca, cât și în zona metropolitană și vom gândi dezoltarea, care să fie sănătoasă, sigură și să păstreze calitatea vieții.

Boc la dezbaterea privind locuirea: Clujul se îndreaptă spre era post mașină

Comentarii Facebook