Primăria a explicat de ce a fost anulată și a doua licitație pentru Centura Metropolitană. S-a mai pierdut un an. Cine plătește?


După câteva zile de la luarea deciziei, Primăria Cluj-Napoca a reușit să trimită un comunicat sec de presă, prin care să anunțe oficial anularea licitației pentru tronsonul doi (adică cel care are 98% din lucrare) din cadrul Centurii Metropolitane a Clujului.

Cei din Primăria Cluj-Napoca spun sec că oferta Asocieții conduse de CON-A nu a fost admisibilă, fără a oferi și alte detalii. 

În urma analizei din cadrul Comisiei de licitație și a Avizului conform condiționat al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, comisia de licitație, în baza prevederilor art. 212 alin. 1 litera a din Legea 98/2016, a anulat procedura de achiziție întrucât nu a fost depusă o ofertă admisibilă.

Azi a fost comunicat rezultatul procedurii către liderul Consorțiului participant la licitație, CON-A Operations.

Potrivit procedurii legale, Asocierea CON-A Operations, Dimex 2000, Concelex, Hydrostroy și Automagistral Pivden poate depune contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor în termen de 10 zile calendaristice de la comunicarea rezultatului procedurii (până în 9 mai 2024).

Dacă nu se depune contestație sau contestația este respinsă, se reia imediat procedura de licitație.

În cazul în care Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor dă câștig de cauză Asocierii CON-A Operations, Dimex 2000, Concelex, Hydrostroy și Automagistral Pivden, atunci se poate trece la încheierea contractului și la demararea lucrărilor”.

Aceasta este cea de -a doua anulare a licitației pentru tronsonul mare al Centurii Metropolitane. În iunie 2023, se lansează a doua licitație pentru proiectarea și execuția centurii, fiindcă la prima încercare nu s-a prezentat nimeni. În plus, pentru a face proiectul mai atractiv, prețul a fost crescut, acum proiectul având un cost de 1,7 miliarde de euro. În acest ritm, fiind evidentă lipsa de experiență a Primăriei de gestionare a marilor proiecte, proiectul centurii va costa mult mai mult până când licitația va fi adjudecată. 

”Studiul de fezabilitate gestionat din 2017 care trebuia să fie gata în 12 luni, dar a durat 4 ani”

Cei de la Asociația Pro Infrastructură, care monitorizează marile proiecte din România, au spus că tot proiectul a fost prost gestionat. 

Pe 9 aprilie ceream un deznodământ. Acesta a venit astăzi: anularea licitației după 5 luni în care primăria a clocit singura ofertă depusă de către sibienii de la CON-A și bistrițenii de la Dimex în noiembrie 2023.

Este neverosimil felul în care administrația clujeană în frunte cu primarul Emil Boc se chinuie, realmente, să "implementeze" acest proiect: studiu de fezabilitate gestionat din 2017 care trebuia să fie gata în 12 luni, dar a durat 4 ani, la prima licitație pornită în februarie 2023 n-a participat nimeni și a fost anulată în mai, iar la a doua au avut nevoie de 5 luni ca să descalifice unica ofertă, deși puteau face asta în 3-4 săptămâni.

Poate a treia oară-i cu noroc”.

Comentarii Facebook