Piața imobiliară din Cluj e în cădere liberă, pe fondul pandemiei de coronavirus


Piața imobiliară din Cluj este afectată serios de pandemia de coronavirus. Vânzările de apartamente sunt oprite, dar pe unele șantiere încă se mai lucrează.

Conform datelor de pe site -urile de anunțuri, deja apartamentele se vând cu circa 10 - 12% reducere, dar specialiștii nu știu încă ce să spună despre trendul care va urma. ”Clujul este o piață aparte. Chiar dacă sunt bani pe piață, vânzările nu aveau un ritm foarte crescut, adică vom vedea peste câteva luni dacă pandemia de coronavirus va duce la prăbușirea pieței. Acum, mulți care vindeau au mai tăiat din pretenții și s-a ajuns ca un apartament care era vândut cu 130.000 de euro să coste 120.000 de euro, la trei camere, sau unul cu 2 camere de la 62.000 de euro să fie 55.000 de mii. Sunt alți proprietari care încă nu au făcut reduceri, pentru că așteaptă stabilizarea pieței”, ne-a relatat Adrian, un agent imobiliar din Cluj-Napoca.

Cert este că vor trece luni bune până când se va ști care este trendul. Conform unor studii de piață, ultimul lucru la care se gândesc românii este să cheltuie bani. În privința obiceiurilor de cumpărare ale românilor, aproape jumătate aleg să reducă cheltuielile la minim (49%) în această perioadă, gândindu-se de două ori înainte de a face o cheltuială (42%). Adulții între 45-54 ani sunt cei mai preocupați de bugetul pentru cheltuielile zilnice, arată un studiu MKOR Consulting.

În privința șantierelor, aici situația este mai complexă. Cei care lucrau pe credit au oprit lucrul de câteva săptămâni, iar cei care mai lucrează sunt cei care au cumpărat materiale de construcții dinainte de startul pandemiei. ”Piața este în așteptare pentru că nu știm care va fi puterea de cumpărare după ce se va termina pandemia”, a declarat un constructor din Apahida. 

Marile proiecte imobiliare din Cluj-Napoca sunt încă în derulare, dar conform informațiilor de pe piață se lucrează cu frâna de mână trasă, pentru că pierderile ar putea fi enorme, dacă piața nu își revine.

Comentarii Facebook