Numai 10% din carnea de porc din magazinele din România este de provenienţă locală


Numai 10% din carnea de porc vândută în magazinele din România este de proveniență locală, arată un studiu independent realizat de un colectiv de cercetători din cadrul ASE, la solicitarea unui mare retailer.

În anul 2016 în România s-au abatorizat 4,6 milioane de porci, iar în 2022 doar 3 milioane. Acesta fiind doar unul din efectele epidemiei de pestă porcină africană. S-au pierdut 1,6 milioane de porci în scopul stopării pestei porcine, dintre care 100.000 de scroafe din efectivul de matcă, mai bine de jumătate din efectiv.

Rezolvarea problemei pestei porcine rămâne crucială pentru stabilitate, încredere și creșterea interesului investitorilor pentru acest sector. Una dintre posibilele cauze identificate pentru pesta porcină o reprezintă nerespectarea normelor de biosecuritate pentru creșterea porcilor în cazul gospodăriilor familiale, scrie Hotnews.

Problema de fond este reprezentată de mobilitatea animalelor care ajung să fie vândute în târguri, deși nu îndeplinesc criteriile de calitate pentru a fi comercializate.

Măcelăriile mici au un rol semnificativ negativ în răspândirea pestei porcine datorită problemei angajaților care nu respectă condițiile sanitar-veterinare și de aceea măsurile sanitar-veterinare trebuie adresate cu prioritate acestor categorii.

Cum a evoluat producţia românească de carne de porc

În anul 1995, România importa numai 2,4% din resursele necesare consumului intern. În 2019, ponderea importurilor a crescut la aproape jumătate din necesarul de consum intern (mai exact 47%).

Resursele au crescut cu 37% în 2019 în raport cu 1995, în timp ce importurile au crescut alarmant, de peste 26 ori, spune președintele INS Tudorel Andrei în lucrarea sa recent apărută la Editura Academiei “Comerţul exterior al României cu produse agroalimentare 1990-2020”.

Aceste date statistice ne arată că, la un produs tradiţional pentru agricultura ţării noastre, în decurs de 25 de ani am devenit unul din importatorii importanţi la nivel european pentru acest produs.

Dacă ne raportăm la anul 1990, efectivele de porcine sunt cu peste 70% mai mici.

În anii 90, eram exportatori de carne de porc, dar în timp am ajuns mari importatori, toate acestea întâmplându-se din cauza reducerii inexplicabile a efectivelor, chiar dacă efectivele de porcine au fost afectate de pesta porcina. Ne punem întrebarea cât timp mai poate fi continuată o atare situaţie negativă la un produs important, precum carnea de porc, produs la care ţara noastră a avut tradiţie , mai spune șeful INS.

Deşi are un potenţial natural semnificativ, România, în contrast cu Bulgaria, Ungaria și Polonia, şi-a permis “luxul” să importe produse agroalimentare în cantităţi semnificative, în detrimentul producţiei interne”, explică șeful INS Tudorel Andrei în „Comerţul exterior al României cu produse agroalimentare 1990-2020”.

Un efect negativ semnificativ asupra comerţului nostru exterior cu produse agroalimentare, de aproape 335 de euro pe persoană s-a înregistrat pe seama categoriei de produse „Animale vii şi produse animale”. Practic, spune șeful Statisticii, prin devansarea exporturilor de către importuri pentru produsele din această categorie, fiecare român a acumulat, în fiecare an din perioada 2012-2021, o datorie de aproape 28 de euro.

Pare puţin, spune Tudorel Andrei, dar dacă ţinem seama de numărul de ani şi de dimensiunea populaţiei rezidente, vom constata că datoria acumulată se ridică la aproape 4 miliarde de euro!

În primele 20 de ţări mari producătoare de carne din lume, regăsim şi cinci ţări din Uniunea Europeană: Germania, cu o producţie de 8,2 milioane de tone carcasă, care reprezintă o producţie de aproape 100 kg/locuitor, Spania, cu 7 milioane de tone, cu o medie pe locuitor de 150 Kg, Franţa, cu o producţie de 5,6 milioane de tone – 86 kg/locuitor, Polonia, cu o producţie de 4,5 milioane de tone – 116 kg/ locuitor, şi Italia, cu o producţie la nivelul anului 2018 de 3,7 milioane de tone – 61 kg/locuitor. România realizează o producţie cu puţin peste 1 milion de tone de carne, echivalentă cu 52 kg/locuitor.

Sursa: Romania TV

Comentarii Facebook