Duminica 28 Aprilie

Modificarea din Codul Rutier de care trebuie să ştie şoferii români. Legea a fost promulgată!


Contestarea amenzilor se va putea face și la judecătoria de domiciliu, nu doar în localitatea în care conducătorul auto a fost sancționat. Klaus Iohannis a promulgat legea!

Chiar dacă, de mai mult de un an, plângerile contravenționale pot fi introduse și la judecătoria de domiciliu, în cazul contravențiilor rutiere acest lucru nu era posibil, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a unei abateri de la Codul rutier putând fi depusă doar la judecătoria din locul în care a fost constatată fapta.

Pentru a da posibilitatea șoferilor să conteste sancțiunile rutiere și la judecătoria de domiciliu, o lege ce vizează modificarea Codului rutier în acest sens a fost oficializată luni.

Legea 254/2023, care a fost publicată luni în Monitorul Oficial și care intră în vigoare pe 27 iulie 2023, vizează, în esență, modificarea Codului rutier. Aceasta stabilește o competență alternativă de soluționare a plângerilor legate de contravențiile rutiere.

Mai exact, pe lângă judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta, așa cum era până acum, procesele-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor rutiere pot fi contestate și la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul.

„Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul", prevede noua lege, potrivit avocatnet.ro.

Legea pentru modificarea art. 118 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost promulgată recent de președintele Klaus Iohannis.

La finalul lunii trecute, propunerea legislativă ce vine în sprijinul șoferilor, care pot contesta amenzile rutiere și la judecătoria din zona de domiciliu, a fost adoptată de Camera Deputaților, ca for decizional.

Comentarii Facebook