Ministrul Finanțelor nu a evaluat impactul scăderii CAS-ului cu 5%, dar măsura ar putea fi aprobată mâine


Ministerul de Finanţe nu a evalueat impactul reducerii CAS cu 5% de la 1 octombrie, nici măcar în proiectul de rectificare bugetară.

În proiectul de rectificare bugetarră nu este prevede suma rezultată din diminuarea din CAS, în ultimul trimestru al anului, şi nici sursele de acoperire a minusului de încasări.

La momentul aprobării legii de reducere a CAS cu 5%, Finanţele au estimat o scădere a încasărilor, pentru ultimele trei luni din 2014, de circa 1,1 miliarde lei, potrivit Capital.ro.

Proiectul de rectificare bugetară nu include impactul reducerii cu 5 pp. a CAS datorat de angajator de la 1 octombrie, aprobat de Parlament, dar nepromulgat de Președinte. Având în vedere că nota de fundamentare a propunerii de modificare a Codului fiscal mai sus menționate preciza ca sursă de acoperire a impactului pentru anul curent încasările suplimentare din impozitul pe construcții speciale, iar aceasta din urmă sunt deja prinse în forma curentă a bugetului rectificat fără a conduce la o diminuare a deficitului bugetar, Consiliul fiscal atrage atenția că o eventuală aplicare a propunerii legislative la termenul avut în vedere inițial nu are acoperire în bugetul actual, încadrarea în ținta de deficit implicând cel mai probabil o reducere ulterioară semnificativă a cheltuielilor bugetare”, arată Consiliul Fiscal, în opinia privind rectificarea bugetară.

Proiectul ar urma să fie aprobat în ședința de guvern de vineri.

Comentarii Facebook