Mașina electrică e mai scumpă în exploatare. Proprietar: ”Mașina electrică nu este pentru oricine!”


Mașinile electrice au devenit mai scumpe în exploatare din cauza majorării costurilor cu energia electrică. Dacă până acum la marile supermarketuri încărcarea se putea face gratuit, acum lucrurile s-au schimbat în toată Europa.

Facturile celor care pot să încarce acasă au crescut foarte mult și optează pentru stațiile publice, unde prețul unui kilowatt se încadrează între 1,5 și 2,5 lei.

O mașină complet electrică are un consum mediu de 25 de kw la suta de km. La o estimare de 1.000 km lunar, proprietarul are nevoie de 200 de kw. Dacă încprcarea se face acasă, proprietarul mașinii depășește plafonul lunar compensat și preșul crește mult. 

Proprietarul unei mașini electrice a spus că nu mai încarcă acasă. ”Nu, deocamdată nu, e vorba de plafonul ăla, și ăla nu îmi place, lucrurile se vor schimba, am înţeles că vor apărea modificări și că multe dintre chargerele care sunt acum gratuite nu vor mai fi gratuite. Vor avea totuși un preț promoțional”.

În unele condiții, încărcarea poate fi mai ieftină acasă.

Alexandru Seremet, reprezentantul unei cunoscute firme auto, a declarat că ”ce trebuie să înțeleagă publicul: o dată, trebuie să încarc mașina acasă peste noapte, este cel mai simplu și eficient lucru și cel mai ieftin. Poate să rămână ieftin dacă sunt atent la furnizorul de electricitate, dacă am grijă pentru cine optez. Ultimul lucru, este firesc ca stațiile publice să fie pe bani, pentru că în spate este o afacere care trebuie să genereze profit și are foarte multe costuri. Mașina electrică nu este pentru oricine. Dacă nu pot să o încarc peste noapte de acasă sau la birou, poate e mai bine să mă gândesc la altă soluție”.

Acum, la staţiile publice, încărcarea costă acum între 1,5 şi 2,5 lei kwh.

Comentarii Facebook