Lufthansa amenintă ca pleacă de la Cluj din cauza pistei deplorabile de la aeroport - VIDEO

 

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că reprezentanții Lufthansa s-au plâns de starea deplorabilă a pistei și chiar au amenințat că vor să plece.

Cei de la companie s-au plâns ROMATSA (n.red. Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian) de calitatea pistei, motiv pentru care noi am făcut toate demersurile pentru începerea lucărilor la noua pista de 3.500 metri. Din păcate am fost acum o lună jumătate la Cluj si am spus că în data de 15 octombrie va fi gata o portiune de 2100 de metri, din cei 3.500 de metri ai pistei. Consiliul Județean Cluj nu și-a facut insă treaba la timp”, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea.


Întrebat ce s-ar întâmpla dacă Lufthansa ar pleca, vicepremierul a răspuns: ”Doamne ferește!”.

Vreau să am o discuție cu cei de la Consiliul Județean Cluj pentru a vedea dacă au înțeles că au niște obligații și de câți bani au nevoie. Constructorul a venit cu banca, respectă termenele și lucrează, cei de la Apele Române lucrează, mai puțin cei de la Consiliul Județean Cluj.

 

Guvernul și-a dat banii. Vreau să știu dacă ei au aici resurse financiare sufieciente pentru a continua lucrarea și pentru exproprieri, pentru că nu s-au apucat să facă o pistă de biciclete. E vorba de o pistă mare pentru acest aeroport, care este foarte important pentru noi. 

 

Eu nu înțeleg de ce s-au întârziat atât de mult procedurile în privința acestor exproprieri. De ce s-a întârziat atât de mult avizul CTE de la Consiliul Județean Cluj”, a spus Liviu Dragnea.

 

Întrebat dacă există riscul ca termenul de 15 octombrie de finalizare a pistei să nu fie respectat, Liviu Dragnea a declarat că: ”Există riscul și vreau să vedem care sunt toate măsurile pe care le putem lua. Sunt numai anumite date când ROMATSA poate intra în sistemul internațional, la care să aibă acces toți piloții. 15 octombrie este o dată, iar altă dată este 17 noiembrie. Dacă pista va fi gata, putem să ajungem în situația să nu poată fi folosită.

 

Pista veche nu e una în care să te poți încrede foarte mult. Asta a fost și rațiunea pentru care s-au apucat de pista noua, dar repet asta este o lucrare uriașă. Nemulțumirea e că văd o bâlbâială. Nu am alt cuvânt mai diplomatic. Aș vrea să mă asigur că toată instituția, toți funcționarii din Consiliul Județean Cluj, arhitectul șef de acolo, cei de la direcția tehnică, de la investiții, toți înțeleg că asta este o prioritate zero pentru Consiliul Județean Cluj. Bănuiesc că nu au altă investiție mai mare în derulare”, a mai spus Liviu Dragnea.

 

ROMATSA ar fi trebuit să intre pe terenul, care nu a fost expropriat, până în 15 iunie - 20 iunie, pentru instalarea echipamentelor. Vicepremierul Dragnea a precizat că acest termen nu va putea fi respectat, astfel că s-ar putea ajunge în situația ca pista de 2.100 de metri să nu fi dată în folosință la timp.

 

Lufthansa a vrut să se retragă. Lufthansa pusese serios problema să se retragă pentru că pista veche nu mai îndeplinea toate condițiile de siguranță. Asta a fost și motivația pentru care Consiliului Județean și conducerea Aeroportului au decis să înceapă construcția noii piste. Asta a fost și motivația pentru care noi am veni de la Guvern. Aeroportul Cluj are pentru noi o importanță vitală. Vrem să acordăm tot sprijinul necesar”, a declarat Liviu Dragnea.

 

Vicepreşedintele CJ Cluj, Ioan Oleleu, a declarat că instituția are bani pentru efectuarea exproprierilor și că unele proceduri au și fost începute.

 

Având în vedere volumul mare al exproprierilor a fost stabilită o strategie, ca acestea să aibă loc în mai multe etape. În momentul de faţă avem sumele necesare pentru a finaliza şi exproprierile. O parte dintre proprietari au acceptat să încheiem un acord astfel încât să ne permită accesul pe terenuri”, a spus Ioan Oleleu.

 

Lucrările la pista de 3.500 de metri au început în septembrie 2011. Valoarea totală a proiectului este de 78 de milioane de euro, din care pentru prima etapă de 2.100 de metri costul este de 40 de milioane de euro.

Comentarii Facebook