Lira sterlină s-a prăbușit după ce a fost anunțat noul plan economic de către guvernul britanic


Lira sterlină s-a prăbușit, luni, 26 septembrie, la cea mai scăzută valoare a sa din istorie, ca urmare a temerilor legate de noul plan economic al guvernului britanic și de faptul că finanțele statului britanic ar putea fi întinse până la limită în perioada care urmează, relatează Reuters.

Dolarul american a atins valori record față de alte monede

Prăbușirea dramatică a lirei a ajutat dolarul american să atingă valori record față de un număr mare de alte monede. Lira a scăzut cu până la 4,9% pentru a ajunge la o depreciere record de 1,0327 dolari. Ulterior, s-a stabilizat în jurul valorii de 1,05405%, cu 2,9% mai slabă decât la închiderea ultimei sesiuni.

„Lira sterlină a fost absolut turtită”

Lira și-a început căderea de vineri, când a scăzut cu 3,6% după ce noul ministru de finanțe britanic, Kwasi Kwarteng, a anunțat o gamă de scutiri de taxe istorice, finanțată prin cel mai mare împrumut din 1972 și până azi. „Lira sterlină a fost absolut turtită. Investitorii caută un răspuns de la Banca Angliei. Așa ceva nu este sustenabil”, a spus Chris Weston, director de cercetare la Pepperstone.

„În cazul unei crize, dolarul ar crește semnificativ”

Indicele dolarului, care măsoară valoarea monedei americane față de monede precum lira sterlină, euro sau yenul japonez a ajuns la 114,58 pentru prima dată din mai 2002, înainte de a se tempera până la 113,73, cu 0,52% mai mult decât la sfârșitul săptămânii trecute.

Situația proastă din Regatul Unit exacerbează sprijinul pentru dolarul american. Dacă vom avea o senzație că urmează o criză pe plan global, dolarul ar crește semnificativ”, spune Joseph Capurso de la Commonwealth Bank of Australia.


Comentarii Facebook