Cum se vor calcula facturile la energie ale românilor


Coaliția de guvernare vrea să modifice modul de calcul al facturilor la energie, iar liberalii și social-democrații par a fi căzut în sfârșit de acord.

PSD susținea compensarea facturilor la valoarea lor reală din luna precedentă, iar liberalii susțineau o variantă care să cuprindă o medie a fiecărei luni pentru ultimii trei ani.

Specialiștii cred că varianta PNL ar putea să producă facturi prea mari, care să nu reflecte consumul din acest an, unul în care romanii şi-au redus consumul, scrie Antena3.ro.

Cum se vor calcula facturile la energie ale românilor

Totuși, după discuțiile din ultimele zile şi liberalii îmbrățișează soluția PSD care prevede ca pragurile maxime de consum pentru care se acordă compensări, respectiv de 100 și 300 kWh/lună, să se raporteze la consumul curent și nu la media lunară din anul 2021, cum este forma actuală a OUG 119/2022.

Guvernul va lansa și programul Rabla pentru becuri

Românii care vor dori să schimbe becurile din casă cu unele care au un consum mai mic pot aplica pentru voucherele din programul Rabla pentru becuri.

Bugetul programului este de 400 de milioane de lei.

O altă măsura așteptată de la guvern este programul pentru reducerea consumului de energie pentru instituțiile publice, atât cele centrale cat şi descentralizate.

Comentarii Facebook