Indemnizaţia de şomaj şi stimulentele pentru angajare au crescut. Măsurile au intrat în vigoare


Indemnizația de șomaj și toate beneficiile sociale care se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR) au crescut de la 1 martie 2024.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), rata inflației pentru 2023 este de 10,4%, astfel, deoarece ISR se modifică odată cu inflația, acesta a crescut de la 598 de lei la 660 de lei. 

Drept urmare, indemnizația de șomaj precum și alte măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă, aplicate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), se majorează astfel:

  • Indemnizația de șomaj va creşte cu 62 de lei lunar pentru fiecare persoană
  •  Indemnizaţia de şomaj acordată absolvenţilor instituţiilor de invăţământ și absolvenţilor şcolilor speciale pentru persoane cu handicap va avea o creştere de la 299 lei la 330 lei lunar. 
  • Prima de inserţie acordată absolvenților instituţiilor de învăţământ şi absolvenţilor şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni va crește de la 1.794 lei la 1.980 lei. 
  • Subvenția acordată angajatorilor care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială şi care beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate va crește de la maximum 2.392 lei la maximum 2.640 lei, pentru fiecare persoană încadrată.
  •  Stimulentul financiar lunar acordat angajatorilor care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor va crește de la 299 lei la 330 lei pentru fiecare persoană încadrată.

 ,,Precizăm că această majorare se aplică de la 1 martie și pentru persoanele ale căror drepturi au fost stabilite anterior acestei date”, informează Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.  


Comentarii Facebook