Ce conțin, de fapt, micii din supermarketurile din România. Rezultate șocante după analizele de laborator


Fără îndoială, micii sunt ”vedetele” oricărui grătar cu prietenii sau oricărei ieșiri la iarbă verde. V-ați întrebat însă vreodată ce conțin aceștia? În teorie, un mic ar trebui să conțină carne, sare și condimente. Din păcate, în România, de multe ori, producătorii folosesc înlocuitori proteici, precum soia sau emulsie de șorici. 

„Micul corect trebuie să fie făcut din sută la sută carne, nu din înlocuitori proteici cum ar fi soia şi emulsie de şorici. De exemplu, micul nostru conţine 40 la sută carne de porc, 30 la sută carne de vită, 15 la sută slănină şi 15 la sută carne de oaie, care e foarte importantă pentru textură şi gust", spune Marius Chiru, manager restaurant.

Din păcate, nu toți micii sunt făcuți „corect”. Cei de la Observator au luat carne deja preparată din trei locuri diferite, de la piață și de la retaileri, și au dus-o la laborator. De acolo a venit și marea surpriză. 

„Sunt germeni vii în produs, de ordinul zecilor de milioane într-un singur gram. Avem câteva sute de Escherichia coli. E.coli este de obicei provenită din lipsa de igienă. Pot proveni din apa uzată din secţie, de pe mâinile angajaţilor care nu s-au spălat pe mâini", explică Alexandru Cîrîc, director ICA.

Din păcate, infecția cu E.coli este periculoasă, cu simptome extrem de neplăcute. 

„Poate cauza infecţii periculoase care se manifestă prin diaree, scaun diareic cu sânge, vărsături, crampe, greaţă, febră şi în unele cazuri pot fi chiar severe, fatale, în special la copii şi la vârstnici", a precizat Mihail Pautov, medic. 

La analize, însă, s-a găsit mult mai mult de atât. 

„Atunci când am făcut analiza produsului am găsit urme de soia în produs. Nu este în regulă să aibă un mic soia, este, probabil, o contaminare provenită din condimentele adăugate", mai spune Alexandru Cîrîc, director ICA.

Problema este însă că, dacă acest lucru nu este menționat pe etichetă, micii pot provoca alergii grave celor care au sensibilitate la soia. 

Mai mult decât atât, la laborator s-a stabilit că, în loc de carne, erau folosite zgârciuri. Iar cantitatea de apă, mult prea mare: „Aşa ar trebui să arate carnea propriu-zisă şi aşa avem bucăţele de zgârciuri, ca să le spunem pe româneşte. Nu ar trebui să avem asemenea mărimi. Carnea este de calitate inferioară. Putem presupune multe alte lucruri despre aceşti mici", a mai spus Alexandru Cîrîc, director ICA.

Comentarii Facebook