Duminica 28 Aprilie

Alimentul de bază care s-a scumpit enorm în ultimii trei ani. E de nelipsit de pe masa consumatorului român!


Cartoful este alimentul nelipsit din din casele românilor, care însă s-a scumpit enorm în ultimii trei ani, arată datele Institutului Național de Statistică.

Pentru alimentele precum ouă, carne de pui, ulei, cartofi, făină și zahăr, românii plătesc aproape dublu față de acum trei ani. Cartofii s-au scumpit cel mai mult în acest interval.

În hipermarketuri prețul pornește de la aproape 3,3 lei și poate ajunge la aproape 5 lei, iar în piețe diferențele nu sunt mult mai mici.

În 2021, potrivit datelor de la Curs de Guvernare, kilogramul de cartofi costa 1,77 lei.

Conform lui Cristian Păun, profesor de economie, creșterea prețului cartofului indică o problemă de producție în România: „Dacă am avea suficienți cartofi în țară, prețurile nu ar crește în această măsură", a spus profesorul, potrivit Digi24.ro

Carnea de pui s-a scumpit cu 81% în ultimii 3 ani, ouăle costă de două ori și jumătate mai mult, roșiile cu 55% mai mult, în timp ce făina și uleiul sunt puțin mai ieftine. Dacă acum trei ani bonul de la casă era în jur de 50 de lei pentru un coș ce conținea un kilogram de carne de pui, unul de roșii, unul de cartofi, unul de zahăr, un pachet de făină, o sticlă de ulei, una de suc și 10 ouă, acum costul depășește 80 de lei.

Comentarii Facebook