Iepurele URIAȘ de Transilvania a fost creat de un genetician clujean

 

Uriașul de Transilvania este singura rasă de iepure românesc creată de geneticianul clujean Valentin Petrescu-Mag. 

 

Valentin este lector universitar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și este doctor în zootehnie. ”Iepurii au o coloratură foarte interesantă, iar dintr-o pereche de iepuri unul alb și unul negru se pot obține alte 101 de combinații și culori. Fiind pasionat de genetică mi s-a părut interesant să deslușesc modul de perpetuare a culorii și a genelor. Asta și faptul că România nu a avut niciodată o rasă proprie m-a determinat să încep crearea Uriașului de Transilvania”, povestește lectorul clujean, conform agrointel.ro.

 

Specialistul de la USAMV a încrucișat iepurele rustic românesc, de coteț, o rasă foarte rezistentă la condițiile de trai din țara noastră, cu uriașul gri, o rasă mare de iepure, foarte căutată în rândul crescătorilor din România. ”Rasele grele nu aduc productivitate, iar cei care cresc iepuri pentru carne ar trebui să știe că nu acestea sunt cele mai recomandate, dar oamenii în general sunt atrași de dimensiune și doresc să aibă în curte un iepure uriaș. În ultimii ani este un trend cu iepurii mari”, spune Petrescu-Mag. Pentru a obține coloritul, a fost încrucișat și cu iepurele californian.

 

Uriașul de Transilvania este frumos și are și un randament ridicat pentru crescători, între 60-70%. ”Având în vedere că în cazul iepurilor uriași rata de sacrificare este sub 50%, consider că este o performanță importantă”, explică creatorul rasei. De asemenea, iepurele este și rezistent la boli și nu este pretețios la mâncare. Uriașul poate fi hrănit cu nutreț mai slab calitativ, resturi domestice precum cojile de cartofi sau resturi pe care alte animale nu le consumă. ”De exemplu își extrage celuloza de care are nevoie mâncând și gard viu, ceea ce doar caprele mai fac”, exemplifică biologul.

 

Valentin recomadă acest iepure pentru creșterea în curțile oamenilor și mai puțin pentru industrializare. ”Dar dacă analizăm comportamentul acestei rase o fermă cu astfel de animale ar fi rentabilă, cel puțin într-un viitor apropiat. Partea negativă este că în țara noastră fermele de iepuri nu aduc câștiguri mari deoarece nu există o tradiție în consumul de carne, așa cum se întâmplă în alte țări. Deși sunt cunoscute calitățile acestei cărni, foarte puțini sunt cei care chiar cumpără și gătesc iepure. Iar în comerț, prețurile sunt destul de mici, raportat la investiția în animale. Carnea din supermarketurile noastre este adusă din Spania, Franța sau alte țări cu tradiție, iar acolo crescătorii primesc subvenții foarte mari pentru acest gen de activitate”, a explicat creatorul Uriașului de Transilvania.

 

În prezent este în plin proces omologarea acestei rase.

Comentarii Facebook