Gigantul IKEA, așteptat de peste 10 ani la Cluj, continuă extinderea și anunță public:„Suntem interesați de Cluj”/Când ar urma să deschidă la Cluj

IKEA continuă extinderea în România. Vincent Devloo: „Suntem interesați de Iași și Cluj. Vom deschide și noi formate”

IKEA România, parte a celui mai mare retailer de mobilă la nivel global, a încheiat anul fiscal 2024 cu o cifră de afaceri de peste 1,4 miliarde lei (echivalentul a 274,2 milioane euro), din care 33% a fost generată de vânzările online.

În decursul acestui an fiscal, compania a vândut peste 26,5 milioane de produse în România, dintre care 65% au fost piese de mobilier, iar restul de 35% – accesorii. Cel mai popular produs a fost sistemul de dulapuri PAX. „Clienții noștri apreciază soluțiile inteligente de depozitare, în special pentru dormitoare, iar sistemul PAX răspunde perfect acestor nevoi. Printre cele mai vândute produse din România s-a numărat și divanul Hemnes”, a declarat Vincent Devloo, Area Retail Manager IKEA pentru Europa de Sud-Est, pentru Profit.ro.

În prezent, IKEA deține trei magazine fizice în România – două în București și unul în Timișoara – alături de un Studio de Planificare și Comandă în Constanța și cinci puncte de ridicare comenzi în Brașov, Iași, Cluj, Oradea și Sibiu.

Compania își propune să își continue extinderea pe plan local, vizând în mod special orașele Iași și Cluj. „România reprezintă o piață importantă pentru IKEA în regiunea Europei de Sud-Est și împreună cu echipele noastre lucrăm constant pentru a identifica cele mai potrivite locații pentru viitoarele puncte de întâlnire cu clienții. Ne vom continua extinderea prin dezvoltarea unor noi formate, pentru a rămâne accesibili, convenabili și sustenabili – atât în prezent, cât și pe termen lung. Suntem interesați de zonele Iași și Cluj”, a precizat Devloo.

Deocamdată, însă, nu s-a precizat nicio dată oficială referitoare la momentul când Ikea ar putea deschide un magazin și la Cluj. Zvonurile despre deschiderea Ikea au circulat de ani de zile, dar până acum nu a fost nimic concret. Și în prezent circulă posibilitatea ca Ikea să deschidă magazin în unul din cele două mall-uri mari ce urmează să se contruiască la Cluj. 

În plus, IKEA urmărește dezvoltarea prezenței sale omnichannel și explorează formate mai mici, pentru a fi mai aproape de clienți. „Explorăm constant opțiuni care să ne permită să rămânem aproape de nevoile clienților, iar introducerea unor formate mici de puncte de întâlnire cu clienții ne oferă mai multă flexibilitate și agilitate. De asemenea, urmărim îndeaproape evoluția pieței – totul cu scopul de a face investiții corecte și sustenabile. Atunci când deschidem un magazin, ne dorim ca acesta să aibă o viață lungă, de zeci de ani, ceea ce presupune, uneori, un proces de planificare mai îndelungat. Ne propunem însă să ne extindem în continuare rețeaua de puncte de întâlnire cu clienții din țară. Există un interes constant pentru deschiderea de noi formate IKEA”, a spus acesta.

Strategia globală IKEA vizează deschiderea de magazine în locații centrale din marile orașe, pentru a răspunde mai bine comportamentului în schimbare al consumatorilor. În România, fiecare magazin dispune de propriul depozit, iar centrul regional de distribuție de la Bolintin Deal (lângă București) deservește nu doar România, ci și alte țări din regiune, precum Serbia, Croația și Slovenia.

„La nivel global, IKEA adoptă o strategie optimă de aprovizionare, bazată pe parteneriate solide și de lungă durată cu furnizori locali din diverse piețe, inclusiv cu producători de mobilă din România. Această abordare este esențială pentru a pune în practică viziunea noastră: aceea de a crea o viață de zi cu zi mai bună pentru cât mai mulți oameni. În prezent, colaborăm cu peste 20 de furnizori din România, care produc articole IKEA îndrăgite și vândute în întreaga lume”, a mai afirmat Vincent Devloo.

În 2024, magazinele IKEA din România au fost vizitate de peste 6 milioane de persoane, înregistrând o creștere de aproape 16% față de anul precedent. Media lunară a retururilor se ridică la aproximativ 8.500 de produse, adică 1,5% din totalul vânzărilor lunare.

Pentru 2025, IKEA își propune să crească în continuare și să își consolideze prezența omnichannel. „Ideea noastră de afaceri este să oferim o gamă variată de produse de mobilier pentru casă, bine concepute și funcționale, la prețuri atât de mici încât cât mai mulți oameni să și le poată permite. Facem acest lucru de 18 ani în România și ne asumăm această responsabilitate și pentru viitor. În același timp, am asistat la o transformare a pieței cumpărăturilor online în ultimii ani, astfel încât ne concentrăm pe oferirea celei mai bune experiențe omnichannel posibile clienților noștri. Investim continuu în magazinele noastre, astfel încât acestea să aibă un rol dublu - de a oferi mai multă inspirație și informații despre mobilierul de casă și de a putea livra comenzi online într-un mod rapid, accesibil și durabil”, a declarat Devloo.

Magazinele IKEA din România funcționează cu energie 100% regenerabilă. „Acordăm prioritate producției și consumului local de energie electrică regenerabilă și implementăm constant măsuri pentru creșterea eficienței energetice în magazinele noastre, asigurând totodată un mediu de lucru confortabil și sigur pentru toți colegii noștri. În prezent, deținem un total de 3.964 de panouri fotovoltaice instalate în magazinele din Pallady și Timișoara, care generează aproximativ 24% din necesarul energetic al acestor locații”, a adăugat el.

Bugetul de investiții din acest an este orientat către reducerea prețurilor, îmbunătățirea logisticii și creșterea accesibilității. IKEA România avea în 2024 un total de 1.780 de angajați, dintre care 43 erau lucrători străini. „Oamenii sunt în centrul a tot ceea ce facem la IKEA. Susținem și promovăm creșterea și dezvoltarea colegilor noștri, încurajându-i să accepte noi provocări. Continuăm să investim anual în creșterea salariilor și ne angajăm să construim un mediu de lucru incluziv, sprijinind activ integrarea persoanelor cu dizabilități”, a mai spus Devloo.

Compania se concentrează și pe dezvoltarea transportului electric. În 2024, flota de vehicule electrice IKEA România s-a dublat. „În prezent, peste 70% din livrările din București sunt realizate cu astfel de vehicule, iar în Timișoara, aproape jumătate dintre comenzi sunt livrate folosind camioane electrice. În 2025, vom continua să extindem aceste inițiative sustenabile. Totodată, ne menținem angajamentul față de energia regenerabilă. Magazinele noastre sunt alimentate cu energie 100% regenerabilă provenită din parcurile eoliene deținute în România, iar investițiile în generarea de energie la fața locului, prin panouri fotovoltaice, vor continua, susținând tranziția către un viitor mai verde”, a subliniat Devloo.

Celebrele restaurante suedeze din magazinele IKEA au generat în 2024 vânzări de peste 97 milioane lei (aproximativ 19 milioane euro). „Această idee a fost inspirată de o remarcă a fondatorului nostru, Ingvar Kamprad: «Este greu să faci afaceri cu cineva pe stomacul gol». Această perspectivă simplă a stat la baza integrării restaurantului și alimentelor ca elemente centrale în călătoria IKEA. Majoritatea veniturilor din sectorul alimentar provin de la restaurantul suedez, depășind 19 milioane de euro în anul fiscal 2024. În plus, IKEA generează venituri și prin oferta suedeză de alimente, bistro și cafenea”, a încheiat Devloo.

Comentarii Facebook