Gicu Gansca, Rares Nilas, seful BT Securities, si alte trei persoane, trimise in judecata pentru manipularea bursei


Omul de afaceri Gicu Gansca, Rares Nilas, seful BT Securities, si alte trei persoane, au fost trimise in judecata de procurorii DIICOT pentru manipularea bursei.

Rechizitoriul intocmit de DIICOT Cluj arata ca Gicu Gansca a achizitionat printr-un antecontract de vanzare - cumparare actiuni la firma ACI Bistrita si le-a trecut prin bursa pentru a le da aspectul de legalitate

"Fapta invinuitului Gansca Gicu Agenor, care, in baza unei rezolutii infractionale unice, in perioada noiembrie 2007- februarie 2008 a cumparat pe piata reglementata RASDAQ actiunile ACIS ale emitentului SA ACI Bistrita SA in modalitatile prezentate intruneste elementele constitutive ale infractiunii de manipulare a pietei de capital, in forma continuata", sustin procurorii in rechizitoriu.

Gicu Gansca a fost ajutat in aceasta manevra de Ana Maria Oprean, agent de servicii de intermedieri financiare, Sergiu Dan Dascal, director operatiuni la SSIF BT Securities SA, si Horea Ionut Bobos. economist la Target Capital Cluj, care sunt acuzatori tot de manipularea bursei. Avocatul Victor Rusa a fost trimis in judecata pentru marturie mincinoasa, precizeaza Mediafax.

Gicu Gansca a cumparat in total 3,9 milioane de actiuni de la ACI Bistrita si pretul nu a fost cel stabilit pe bursa, ci pretul stabilit prin contractul de vanzare-cumparare.

"Manipularea pietei de capital s-a materializat prin introducerea ordinelor de cumparare si de vanzare in acelasi moment, la acelasi pres si cantitate. Este greu de explicat logica acestor tranzactii in alt mod decat intentia de a manipula pretul pietei", mai precizeaza procurorii DIICOT.

Anchetatorii sustin ca astfel de practici contravin reglementarilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB) pentru ca pretul actiunilor este stabilit de piata.

Dosarul a fost trimis spre judecata la Curtea de Apel Cluj.

Gicu Gansca este actionar sau administrator in alte 6 firme, dar din informatiile fucnizate de Registrul Comertului si-a vandut actiunile de la ACI Bistrita.

Dosarul in care este acuzat de manipularea bursei a fost disjuns din cel in care si Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, a fost trimis in judecata pentru aceeasi acuzatie.

Horia Ciorcila si Gicu Gansca au legaturi stranse de afaceri, fiind impreuna actionari la ACI Cluj, unde amandoi sunt actionari.

ACI Cluj este o companie care activeaza in domeniul constructiilor si unul dintre cele mai importante proiecte in care este implicata vizeaza constructia stadionului Cluj Arena. proiectul valoreaza 35 de milioane de euro si este finantat din fonduri publice.

Comentarii Facebook