Horia Ciorcila, presedintele CA al Bancii Transilvania, trimis in judecata de procurorii DIICOT Cluj pentru manipularea pietei de capital


Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, si alte 7 persoane au fost trimise in judecata de procurorii DIICOT sub acuzatia de manipulare a pietei de capital si spalare de bani.

Iuliu Eugen Claudiu Silaghi, fost vicepresedinte al CA al Bancii Transilvania, s-a folosit de informatii privilegiate obtinute de la Dan Sergiu Dascalu "un numar total de 43.646.740 titluri TLV ale emitentului Banca Transilvania S.A. in valoare totala de 74.797.448,34 lei, in scopul asigurarii unei pozitii dominante asupra cererii si ofertei acestor titluri (...) precum si aceea de a folosi informatia privilegiata cunoscuta inca din toamna anului 2008 (in calitatea sa de membru al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania S.A.), referitoare la intentia Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165) de a achizitiona un pachet semnificativ de actiuni emise de Banca Transilvania S.A. (titlul TLV)", arata procurorii DIICOT in rechizitoriul pe baza caruia invinuitii au fost trimisi in judecata.

Toate aceste tranzactii au fost operate in perioada 15 mai 2009 - 10 decembrie 2009. "La data de 07 decembrie 2009, prin intermediul invinuitei Cojocaru Doica-Marioara a vandut toate actiunile achizitionate detinute la acel moment, (33.600.000 titluri TLV) la pretul de? 80.640.000,00 lei cumparatorului Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, CIPRU (HE 165)", mai sustin procurorii DIICOT.

Potrivit anchetatorilor, Horia Ciorcila stia ca Bank of Cyprus intentiona sa cumpere un pachet majoritar de actiuni ale Bancii Transilvania, care erau tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti.

"In data de 07 decembrie 2009, folosind informatia privilegiata a vandut in cadrul a doua tranzactii, prin intermediul societati off shore Dodworth Limited cu sediul in Cipru, (controlata personal) un numar total de 8.918.671 titluri TLV in valoare totala de 21.404.762,52 lei, cumparatorului Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, CIPRU (HE 165)", sustin procurorii DIICOT Cluj.

Christofourou Georgios, director general al Bank of Cyprus Romania, si Isaakidis Anastasios, angajat al aceleiasi banci, sunt acuzati ca au stiut ca Banca Transilvania urma sa vanda actiuni si ca institutia financiara la care lucrau urma sa cumpere titlurile BT.

"Au divulgat aceasta din urma informatie invinuitilor Silaghi Claudiu Eugen Iulie (n. red. fost vicepresedinte al Consiliului de Administratie al BT) si Ciorcila Horia (n. red. presedinte al CA al Bancii Transilvania) si in intelegere cu acestia, folosind cele doua informatii privilegiate, in baza unei rezolutii infractionale unice, au actionat concertat, incheind mai multe tranzactii cu titluri TLV si au cumparat 3.541.500 actiuni la valoarea totala de 7.897.545,00 lei. Ulterior, actiunile cumparate in nume personal au fost vandute de cei doi pe BVB catre banca la care lucrau, obtinand in aceasta modalitate un profit ilicit in suma de 196.505 lei", precizeaza procurorii clujeni.

Dosarul a fost trimis spre solutionare Tribunalului Bucuresti.

 

In urma trimiterii in judecata de catre procurorii DIICOT, Horia Ciorcila a declarat: "Am fost informat de catre DIICOT Cluj ca, impreuna cu alte persoane am fost trimis in judecata pentru presupuse activitati de manipulare a pietei de capital. Consider acuzatia complet nefondata, nu am facut nimic ilegal, nimic care sa contravina legislatiei in domeniu si voi actiona pe toate caile legale pentru a dovedi acest lucru. Sunt convins ca rezultatele finale ale acestui demers juridic imi vor da dreptate".

Comentarii Facebook