Energia electrică se scumpește pe fondul creșterii taxelor

 

După introducerea de noi impozite, energia electrică din România va fi mai scumpă, susțin companiile care activează în acest sector. 

 

Pe termen mediu predicţiile sunt de stabilitate a preţului energiei. Dacă nu se întâmplă nimic cu regimul de taxare, preţul la consumatorul final nu ar trebui să crească”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Ion Lungu, citat de Mediafax.

 

Problema este că Guvernul vrea să introducă un impozit pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate până în prezent, cu o valoare va fi de 1,5% din valoarea construcţiei.

 

Impozitul va fi aplicat pentru construcţii precum centrale hidroelectrice, staţii şi posturi de transformare, staţii de conexiuni, centrale termoelectrice şi nucleare, construcţii pentru transportul energiei electrice, baraje, piste şi platforme, sonde de ţiţei, gaze şi sare, rampe de încărcare - descărcare, coşuri de fum şi turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, heleştee, iazuri, bazine, infrastructură transport feroviar, infrastructură drumuri şi linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii.

 

Noile taxe se vor reflecta în tarifele de transport şi distribuţie”, a spus Corina Popescu, vicepreşedinte al AFEER.

 

Tarifele de transport şi distribuţie reprezintă aproape 32% din preţul final al electricităţii, în timp ce costul energiei acoperă 31%.

Comentarii Facebook