Dragoş Damian, CEO Terapia: Nu știm de ce crește prețul utilităților, pentru că apă, cărbune, gaz și petrol avem în țară!


CEO -ul Terapia, Dragoș Damian, a vorbit despre majorarea prețurilor, pe care guvernanții se fac că nu o văd. 

Pâinea cu seminţe s-a scumpit de la 4 lei la 6,5 lei (62,5%), minipateurile din supermarketuri de la 2,5 lei la 3,5 lei (40%) suta de grame.

Nu ştiu preţul la franzelă, dar am căutat pe Google şi creşterile de preţuri în procente sunt similare cu cele din titlu. Când cumpar pâine sunt atent să fie fabricată de un producător din Cluj, deşi dacă vine din străinătate, refrigerată şi apoi coaptă, n-am făcut nimic.

Desigur, opinia si tabelul de mai jos (datele sunt interne) nu sunt despre paine, subiectul senzational care bantuie opinia publica de cateva zile. Este vorba aici despre inflație plimbatoare, posibil galopanta, în mare masura nejustificată și despre cifrele din lumea reala, mult diferite fata de cele date de institutele subordonate puterii”, a spus Dragoș Damian, într-o postare pe businessmagazin.ro.

damian.jpg

Acesta spune că nu își explică creșterea prețurilor la utilități, care nu se justifică atâta timp avem ”apă, cărbune, gaz și petrol în țară, dar sunt convins ca vreun analist o sa ne explice cum e cu acciza, certificatul, tariful reglementat, cogenerarea, etc. (acestea sunt scoase din calculul din tabel);

Si uite asa, utilitati, materii prime, si marfuri banale se scumpesc si vor atrage dupa sine o scumpire a produselor finite cu valoare adaugata. Iar analistii si institutele subordinate puterii va mint prin ”puterea statisticii”, cresterile de preturi pentru un operator industrial iulie 2021 vs iulie 2020 sunt cele din tabelul de mai sus, nu cele din datele oficiale. De aceea s-a si sesizat BNR si a vorbit de inflatie de peste 5%. Asadar, cresterea economica estimata de UE pentru “tigrul roman” de peste 7% vine din inflatie de aproape 7%.

Dar guvernantii si influencerii lor – coalitii, forumuri, camere de comert, analisti care cand sunt in guvern cand la firme de consultanta, etc. – au sa va explice ca nu exista motive de ingrijorare.

Ca si comentariu de subsol, in tabel apar si date privind scumpirile la materiile prime si materialele din industria farmaceutica si la costurile transportului din China catre UE. Daca in restul cazurilor cresterile de preturi vor fi suportate in cele din urma de consumator, in cazul medicamentelor preturile sunt controlate si inghetate (stimati politicieni, nu mai minititi pensionarii ca s-au scumpit medicamentele….), astfel incat o sa vedem cum au sa se descurce siturile din tara care fabrica medicamente care costa 5-10 lei”.

Comentariile care aduc injurii și nu sunt la obiect vor fi șterse! Vă rugăm să respectați spațiul de dialog și să îl folosiți!

Comentarii Facebook